Putin, discurs important despre războiul din Ucraina, după ce Biden a mers la Kiev

Preşedintele rus Vladimir Putin ar urma să ţină marţi un discurs în care va prezenta obiectivele pentru cel de-al doilea an al invaziei sale în Ucraina, la o zi după ce preşedintele american Joe Biden s-a plimbat pe străzile Kievului promiţând că va fi alături de Ucraina atâta timp cât va fi nevoie.

4181 afișări
Imaginea articolului Putin, discurs important despre războiul din Ucraina, după ce Biden a mers la Kiev

Putin, discurs important despre războiul din Ucraina, după ce Biden a mers la Kiev

După vizita surpriză la Kiev, Biden a zburat în Polonia şi marţi va ţine un discurs despre modul în care Statele Unite au contribuit la mobilizarea lumii pentru a sprijini Ucraina şi va sublinia sprijinul american pentru flancul estic al NATO.

"Când Putin şi-a lansat invazia, în urmă cu aproape un an, a crezut că Ucraina este slabă şi că Occidentul este divizat. A crezut că poate rezista mai mult decât noi. Dar s-a înşelat amarnic", a spus Biden. "Costul pe care Ucraina a trebuit să îl plătească este extraordinar de mare. Sacrificiile au fost mult prea mari. ... Ştim că vor urma zile, săptămâni şi ani dificili".

În afara catedralei, tancuri ruseşti arse stau ca un simbol al asaltului eşuat al Moscovei asupra capitalei din prima parte a conflictului început pe 24 februarie. De atunci, războiul a ucis zeci de mii de civili, precum şi soldaţi din ambele tabere, oraşele au fost reduse la ruine, iar milioane de refugiaţi au fugit. Rusia susţine că a anexat aproape o cincime din Ucraina, în timp ce Occidentul a promis zeci de miliarde de dolari în ajutor militar pentru Kiev.

"Această vizită a preşedintelui american în Ucraina, prima din ultimii 15 ani, este cea mai importantă vizită din întreaga istorie a relaţiilor dintre Ucraina şi SUA", a declarat preşedinttele ucrainean Volodimir Zelenski.

Biden a călătorit în capitala Ucrainei cu trenul de noapte din Polonia, ajungând după aproximativ 10 ore, luni, la ora 8.00, înainte de a se întoarce în acelaşi mod, plecând imediat după ora 13.00 (11.00 GMT), potrivit unui raport al Casei Albe.

Biden a sosit luni târziu la Varşovia, unde urmează să se întâlnească cu preşedintele polonez Andrzej Duda, alături de alţi lideri ai ţărilor de pe flancul estic al NATO.

În timp ce Biden se afla la Kiev, Departamentul de Stat a anunţat un ajutor suplimentar de 460 de milioane de dolari din partea SUA pentru Ucraina, inclusiv muniţie de artilerie, sisteme antiblindate şi radare de apărare aeriană în valoare de 450 de milioane de dolari, precum şi 10 milioane de dolari pentru infrastructura energetică.

Rusia a fost anunţată înainte de plecarea lui Biden, au declarat oficiali de la Washington şi Moscova, aparent pentru a evita riscul unui atac asupra Kievului în timp ce acesta se afla acolo.

Putin va pune la curent elita politică şi militară a Rusiei cu privire la conflictul din Ucraina, cea mai mare confruntare cu Occidentul de la apusul Războiului Rece, într-un discurs ţinut marţi în faţa membrilor celor două camere ale parlamentului.

De asemenea, el va prezenta analiza sa asupra situaţiei internaţionale şi îşi va expune viziunea sa asupra dezvoltării Rusiei după ce Occidentul i-a impus sancţiuni radicale, a precizat Kremlinul.

Discursul urmează să înceapă la ora 0900 GMT în centrul Moscovei.

Şeful politicii externe a Uniunii Europene, Josep Borrell, a declarat că blocul comunitar va aproba mai multe sancţiuni înainte de 24 februarie.

Rusia încearcă să-şi asigure controlul total asupra a două provincii estice care formează regiunea industrială Donbas din Ucraina. A trimis mii de recruţi în Ucraina pentru o ofensivă de iarnă, dar a obţinut doar câştiguri reduse până acum în asalturile din tranşeele îngheţate de pe frontul estic din ultimele săptămâni.

Kievul şi Occidentul consideră că este vorba de o presiune pentru a-i oferi lui Putin victorii pe care să le trâmbiţeze la un an după ce a lansat cel mai mare conflict din Europa de la cel de-al Doilea Război Mondial.

Luni, şeful diplomaţiei chineze, Wang Yi, a făcut apel la o soluţionare negociată a războiului din Ucraina, în timpul unei escale în Ungaria, înainte de o vizită la Moscova pentru discuţii.

Ucraina spune că orice soluţie diplomatică necesită retragerea forţelor ruseşti de pe teritoriul său.

În public, China a rămas neutră, în ciuda semnării unui pact de prietenie "fără limite" cu Rusia cu câteva săptămâni înainte de invazie.

Washingtonul a declarat în ultimele zile că este îngrijorat de faptul că Beijingul ar putea începe să aprovizioneze Moscova cu arme. Purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez de Externe, Wang Wenbin, a declarat că Statele Unite nu sunt "în poziţia de a face cereri Chinei".

Ucraina se aşteaptă să primească în următoarele luni mari cantităţi de armament occidental care o vor ajuta să organizeze o contraofensivă planificată. În ultimele săptămâni, forţele ucrainene au afirmat că au provocat pierderi uriaşe în timp ce respingeau atacuri

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici