Putin se consultă cu "fantome". Lavrov: "Consilierii lui de război sunt Ivan cel Groaznic, Petru cel Mare şi Ecaterina cea Mare"

"Putin are trei consilieri”, a răspuns Serghei Lavrov, ministrul de Externe al Rusie. "Ivan cel Groaznic. Petru cel Mare. Şi Ecaterina cea Mare”. Dar îl admiră şi pe Iosif Stalin, potrivit altor surse.

1585 afișări
Imaginea articolului Putin se consultă cu "fantome". Lavrov: "Consilierii lui de război sunt Ivan cel Groaznic, Petru cel Mare şi Ecaterina cea Mare"

Era ora 1 dimineaţa, 24 februarie, anul 2022. La Kremlin, Serghei Lavrov, ministrul rus de Externe, a primit un apel telefonic. Se anunţa a fi unul tulburător.

Vladimir Putin a dat undă verde să invadeze Ucraina cu 100,000 de militari ruşi. 

Cu doar câteva zile mai devreme, scrie Financial Times, preşedintele rus a chestionat consiliul său de securitate pentru opiniile lor cu privire la recunoaşterea a doi state separatiste în Donbas, o regiune industrială aflată în estul Ucrainei, într-o sesiune televizată îngrozitor de incomodă. 

Era pentru prima dată când Lavrov era ţinut "în întuneric", nefiind informat de Putin, ceea ce era foarte neobişnuit.

Deşi în luarea deciziilor în materie de politică externă erau confidenţi apropiaţi. 

Cu această ocazie, apelul telefonic l-a făcut pe Lavrov unul dintre puţinii oameni care aveau vreo cunoştinţă despre planul operaţiunii militare speciale. 

Conducerea de rang înalt a Kremlinului a aflat despre invazie doar când l-au văzut pe Putin declarând o „operaţiune militară specială” la televizor, în acea dimineaţă fatidică. 

Mai târziu în acea zi, câteva zeci de oligarhi s-au adunat la Kremlin pentru o întâlnire organizată abia cu o zi înainte, conştienţi că invazia va declanşa sancţiuni occidentale care le-ar putea distruge imperiile financiare.

În timp ce aşteptau, unul dintre oligarhi l-a spionat pe Lavrov ieşind din altă întâlnire şi l-a presat pentru o explicaţie despre motivul pentru care Putin a decis să invadeze Ucraina şi să le compromită averile şi afacerile. Lavrov nu a avut niciun răspuns.

Uimit, oligarhul l-a întrebat pe Lavrov cum ar fi putut Putin să plănuiască o invazie atât de enormă într-un cerc atât de restrâns, atât de restrâns încât majoritatea înalţilor oficiali de la Kremlin, cabinetul economic al Rusiei şi elita sa de afaceri nu crezuseră nici măcar că este posibil să înceapă războiul. 

"Are trei consilieri”, i-a răspuns Lavrov, potrivit oligarhului. "Ivan cel Groaznic. Petru cel Mare. Şi Ecaterina cea Mare”.

Conform planului de invazie al lui Putin, trupele Rusiei urmau să cucerească Kievul în câteva zile printr-un blitzkrieg strălucitor, fără prea multă vărsare de sânge. 

În timpul pandemiei, Putin a fost în mare parte îndepărtat de confidenţi şi a stat cu lunile în izolare,  în reşedinţa sa de la Valdai, unde s-a gândit la misiunea sa istorică de a afirma măreţia Rusiei, la fel ca Petru cel Mare. 

„El crede că va fi amintit ca şi Petru cel Mare”, spune un fost înalt oficial.

Potrivit altor surse, Putin îl admiră şi pe Iosif Stalin şi este nostalgic după Uniunea Sovietică, considerând că destrămarea ei a fost cel mai mare dezastru al secolului 20. 

Putin se află în aceeaşi situaţie ca cea a dictatorului nazist, Adolf Hitler, care în ultimele zile de dinainte de pierderea războiului, era într-un delir total, făcând planuri de operaţiuni cu armate imaginare şi consultându-se cu Frederick cel Mare al Prusiei, cu Otto von Bismark şi Frederick Barbarossa. 

Hitler credea în ezoterism şi în planul milenar de a făuri cel de-al treilea Reich pentru 1000 ani şi că Germania era destinată să conducă lumea. 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici