Racheta SATAN II, cu care Putin voia să se laude în discurs că era "capabilă să radă un oraş întreg", s-a dovedit a fi un experiment eşuat

  • Un test de lansare a rachetei nucleare ruseşti Sarmat pare să fi eşuat, a anunţat marţi CNN.
  • Racheta intercontinentală Sarmat se numără printre cele mai moderne arme din arsenalul nuclear al Rusiei, sau cel puţin, aşa susţinea propaganda putinistă.
  • Putin intenţiona să se laude cu arsenalul nuclear pe 21 februarie, dar experimentul eşuat şi vizita lui Biden în Ucraina l-a determinat să-şi modifice discursul
  • Discursul său trebuia să fie mai "ofensiv" împotriva Occidentului, dar până la urmă, a ţinut-o într-o autocompătimire constantă a "Rusiei asediate din toate părţile" de Occident
3868 afișări
Imaginea articolului Racheta SATAN II, cu care Putin voia să se laude în discurs că era "capabilă să radă un oraş întreg", s-a dovedit a fi un experiment eşuat

Nu doar vizita preşedintelui american Joe Biden în Ucraina şi Polonia i-a furat atenţia, dar şi un experiment eşuat i-a distrus ziua în totalitate dictatorului rus. 

Marţi, 21 februarie, preşedintele rus Vladimir Putin a intenţionat să anunţe reuşita unui test nuclear în discursul său anual despre starea naţiunii şi să se laude cu capacităţile de atac ale Rusiei, dar nu a mai putut.

Testarea rachetei Sarma a eşuat, anunţă CNN, chiar în timp ce Biden vizitase Ucraina chiar când sunau sirenele şi a atras atenţia întregii lumi. 

Totuşi, Putin a ameninţat că va suspenda participarea Rusiei la tratatul privind reducerea arsenalului nuclear încheiat cu SUA, ceea ce a stârnit temeri privind o nouă cursă a înarmării.

Racheta balistică intercontinentală RS-28 Sarmat, pe care NATO a poreclit-o "Satan II", se numără printre cele mai moderne arme din arsenalul nuclear al Rusiei. Dar cât de distructivă este aceasta?

Măsurând aproximativ 34 metri lungime şi cântărind puţin peste 211 tone, racheta balistică intercontinentală cu combustibil lichid este capabilă să transporte mai mult de o duzină de focoase nucleare care pot distruge oraşe întregi. 

Dar din cauza dimensiunilor sale, racheta este lansată de la sol şi, de obicei, formează un arc în aer înainte de a se întoarce în jos, a relatat VICE. Pe măsură ce se deplasează în jos, focoasele sale multiple se desprind şi îşi ating ţintele.

Propaganda putinistă susţine că racheta are o rază de acţiune care depăşeşte peste 10,000 km, ceea ce înseamnă că poate ţinti oraşe ca Paris, Londra, New York City sau Los Angeles. 

Primele teste, desfăşurate în 2017 şi în 2022, s-au dovedit a fi de succes, dar nu şi în 2023, transmite Business Insider

"Această armă cu adevărat unică va consolida potenţialul de luptă al forţelor noastre armate, va asigura în mod fiabil securitatea Rusiei în faţa ameninţărilor externe şi îi va face pe cei care, în focul unei retorici frenetice şi agresive, încearcă să ne ameninţe ţara, să se gândească de două ori", atât de tare lăuda Putin cea mai nouă rachetă. 

Dar testarea eşuată i-ar putea dăuna la reputaţie, iar mai mulţi experţi au declarat pentru CNN că racheta Sarmat a fost menită să distragă atenţia de la recentele eşecuri militare ale Rusiei în Ucraina, încă din primăvara anului precedent. 

Fostul şef al operaţiunilor CIA pentru Rusia, Steve Hall, a declarat că probabilitatea unui atac asupra SUA este extrem de scăzută. 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici