Radoslaw Sikorski: Europa este ameninţată de populismul eurosceptic şi de ingerinţele Rusiei

Problema populismului eurosceptic şi ingerinţele ruse în Ucraina reprezintă principalele "ameninţări" cu care se confruntă Europa în acest moment, afirmă, într-un interviu, ministrul polonez de Externe, Radoslaw Sikorski.

260 afișări
Imaginea articolului Radoslaw Sikorski: Europa este ameninţată de populismul eurosceptic şi de ingerinţele Rusiei

Radoslaw Sikorski: Europa este ameninţată de populismul eurosceptic şi de ingerinţele Rusiei (Imagine: Mediafax Foto / AFP)

Într-un interviu acordat ziarului italian La Repubblica, Sikorski a vorbit despre scrutinul europarlamentar şi despre alegerile prezidenţiale programate în Ucraina, ţară care se confruntă cu un conflict separatist după ce regiunea Crimeea a fost anexată de Rusia.

"Formaţiunile populiste reprezintă o ameninţare, pentru că vor să utilizeze instituţiile europene şi banii Parlamentului European în scopul distrugerii Europei, în forma sa actuală, adică de spaţiu al coexistenţei politice", a argumentat şeful diplomaţiei poloneze.

"În cele mai multe cazuri, partidele eurosceptice sunt formaţiuni mici, cu un nucleu limitat. Este greu pentru ele să colaboreze eficient la nivel politic. Mă aştept să rămână minoritare şi după scrutinul europarlamentar. Totuşi, insist, aceste partide reprezintă o ameninţare serioasă, iar europenii trebuie să înţeleagă acest lucru", a subliniat Sikorski.

Referindu-se la situaţia din Ucraina, Sikorski a precizat că scrutinul prezidenţial programat duminică va avea legitimitate şi va fi recunoscut de Uniunea Europeană, dat fiind că, din totalul de circa 3.000 de secţii de votare, probleme ar putea fi doar în câteva zeci.

"Dar, obiectiv vorbind, o Ucraină democratică constituie o ameninţare pentru exercitarea puterii Rusiei. Preşedintele Vladimir Putin, din propriile convingeri şi pentru a-şi spori popularitatea, încearcă să reconstruiască sfera de influenţă rusă în fostele colonii. (...) Putin nu este singurul care are această nostalgie colonialistă, avem şi în Europa vestică aşa ceva. Dar, în Europa, lumea a înţeles că unele nostalgii pot conduce la tragedii. Nimeni din Europa nu se aşteaptă ca Londra să revendice într-o zi teritorii unde locuiesc populaţii vorbitoare de limba engleză, aşa cum face Vladimir Putin în numele protejării drepturilor comunităţii ruse", subliniază Sikorski.

"În acest context, statele baltice se simt ameninţate. Pentru că, aşa cum subliniază Putin, doctrina militară rusă include 'protejarea" cetăţenilor letoni de limbă rusă. Este o doctrină periculoasă, căci există riscul izbucnirii unui focar de instabilitate de genul celui din Ucraina în orice alt stat vecin cu Rusia", adaugă Sikorski.

"Credem că nivelul de securitate în cadrul NATO trebuie sporit, iar sistemul de apărare trebuie uniformizat", recomandă ministrul polonez de Externe.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici