RAPORT: Armata Rusiei a simulat o INVAZIE rapidă spre zone din Norvegia, Suedia şi Danemarca

Zeci de mii de militari ruşi au simulat, în martie, o invazie rapidă spre zone din Norvegia, Suedia şi Danemarca, conform unui raport al Centrului European pentru Analize Politice (CEPA), cu sediul în Statele Unite, relatează filiala norvegiană a publicaţiei The Local.

8283 afișări
Imaginea articolului RAPORT: Armata Rusiei a simulat o INVAZIE rapidă spre zone din Norvegia, Suedia şi Danemarca

RAPORT: Armata Rusiei a simulat o INVAZIE rapidă spre zone din Norvegia, Suedia şi Danemerca (Imagine: Mediafax Foto/AfP)

Potrivit analiştilor, exerciţiul militar "Furtună iminentă", desfăşurat în perioada 21-25 martie în vestul Rusiei, părea a fi o pregătire pentru invadarea ţărilor baltice.

"Scenariul includea ocuparea rapidă a nordului Norvegiei, a Insulelor Aland, a insulei suedeze Gotland şi a insulei daneze Bornholm", precizează experţii CEPA.

"O astfel de operaţiune încununată de succes ar împiedica aliaţii NATO să intervină în favoarea ţărilor baltice", precizează raportul CEPA.

Ministrul norvegian de Externe, Ine Eriksen Søreide, a refuzat să comenteze în detaliu informaţiile, admiţând însă că manevrele militare ruse au suferit modificări.

"Suntem activi, înţelegem bine situaţia din regiune şi urmărim situaţia cu atenţie", a subliniat Soreide.

"Rusia probabil că nu vrea restabilirea Pactului de la Varşovia, dar are interese economice clare în regiunea arctică", subliniază analiza CEPA.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici