Raport BEI: Fondurile pentru investiţii, alocate ţărilor bogate din UE în detrimentul Europei de Est

Aproape toate fondurile oferite până acum prin planul de investiţii de 315 miliarde de euro elaborat de Uniunea Europeană au fost alocate celor mai bogate 15 state membre UE, în primul rând Italiei, Spaniei şi Marii Britanii, în detrimentul ţărilor estice, relevă un raport al BEI citat de Reuters.

1883 afișări
Imaginea articolului Raport BEI: Fondurile pentru investiţii, alocate ţărilor bogate din UE în detrimentul Europei de Est

Raport BEI: Fondurile pentru investiţii, alocate ţărilor bogate din UE în detrimentul Europei de Est

Conform raportului Băncii Europene pentru Investiţii (BEI), Italia, Spania şi Marea Britanie au beneficiat cel mai mult de finanţarea proiectelor în infrastructură şi inovaţie. Cetăţenii Marii Britanii au decis în iunie ieşirea din Uniunea Europeană.

Planul de investiţii, lansat la jumătatea anului 2015, are rolul de a atrage fonduri private pentru finanţări, părţile cele mai riscante fiind acoperite prin Fondul European pentru Investiţii Strategice (FEIS), folosindu-se 21 de miliarde de euro din bugetul public.

Până la sfârşitul lunii iunie 2016, într-un an de la implementarea planului care se va încheia în 2018, au fost făcute investiţii de 104,75 de miliarde de euro din totalul de 315 miliarde de euro, a comunicat Banca Europeană pentru Investiţii (BEI), într-un raport de evaluare obţinut de agenţia Reuters.

"Dacă tendinţa continuă şi dacă strategia FEIS în privinţa noilor produse şi a noilor forme de cooperare se concretizează cum este plănuit, este de aşteptat ca ţinta de investiţii să fie atinsă (...)", precizează raportul.

Cu toate acestea, BEI exprimă preocupare că cele mai multe investiţii FEIS au fost efectuate în 15 cele mai bogate ţări membre UE, în detrimentul celorlalte 13 ţări mai sărace.

"Este îngrijorător că portofoliul agregat al FEIS se concentrează preponderent (92%) în zona UE15, neglijând zona UE13 (8%)", precizează raportul BEI.

"Acest lucru este problematic, dat fiind că regiunile care sunt cel mai slab dezvoltate în Europa sunt în zona UE13, în ţări central şi est-europene", precizează raportul.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici