Raport: Două treimi din homosexualii din UE nu îndrăznesc să îşi ţină partenerul de mână în public

Aproape două treimi dintre lesbienele, homosexualii, bisexualii şi transsexualii (LGBT) care trăiesc în UE nu îndrăznesc să îşi ţină partenerul de mână în public, a anunţat Agenţia UE pentru Drepturi Fundamentale (FRA) vineri, cu ocazia Zilei mondiale de luptă împotriva homofobiei.

208 afișări
Imaginea articolului Raport: Două treimi din homosexualii din UE nu îndrăznesc să îşi ţină partenerul de mână în public

Raport: Două treimi din homosexualii din UE nu îndrăznesc să îşi ţină partenerul de mână în public (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

"Frica, izolarea şi discriminarea sunt fenomene curente" în cadrul acestei comunităţi în Europa, afirmă directorul FRA Morten Kjaerum, citat într-un raport, subliniind că a venit timpul să fie promovate şi protejate drepturile fundamentale ale acestei comunităţi.

Potrivit rezultatelor unei anchete online realizate de FRA în toate statele membre UE şi în Croaţia, care urmează să adere la UE în iulie, două din trei persoane care au participat la anchetă afirmă că le este frică să se afişeze în mod public. Totodată, aproape trei pătrimi dintre gay afirmă că le este frică.

Aproape 30% dintre cei 93.000 de participanţi la acest studiu au fost victime ale unor violenţe sau agresiuni în cursul ultimilor cinci ani. Dintre ei, 30% din cei aproximativ 7.000 de transsexuali chestionaţi au declarat că au fost agresaţi fizic sau ameninţaţi cu violenţe de mai mult de trei ori în ultimele 12 luni.

Inclusiv în ţări în general tolerante faţă de membrii acestei comunităţi, unii se simt victime ale discriminării şi sunt agresaţi verbal în mod frecvent. "Este vorba mai ales de agresiuni verbale din partea tinerilor", declară un homosexual care locuieşte în Belgia, citat în raport.

În Olanda, prima ţară din lume care a legalizat căsătoria între persoane de acelaşi sex, în 2001, aproximativ 20% dintre participanţii la anchetă au declarat că au fost discriminaţi în privinţa accesului la servicii ca îngrijiri, de căutare a unui apartament, ieşiri, cluburi de sport sau bancare.

Franţa se află imediat sub media europeană (31%). În aprilie, o agresiune foarte violentă asupra unui cuplu de persoane de acelaşi sex, la Paris, a ţinut prima pagină în presa internaţională, după postarea pe reţele de socializare a unor imagini cu faţa tumefiată a uneia dintre cele două persoane agresate.

Victimele se adresează rareori poliţiei. "Am reţineri să raportez ceva ce ar arăta că sunt gay, pentru că ştiu că poliţia va refuza întotdeauna", a declarat un francez în vârstă de 42 de ani.

Adesea discriminările încep încă de la şcoală, subliniază FRA. Două persoane din trei şi-au ascuns orientarea sexuală şi au fost ţinta unor comentarii sau compoertamente negative.

La şcoală, "insultele constante erau de nesuportat, iar profesorii au luat foarte puţine măsuri împotriva hărţuitorilor", a declarat un gay în vârstă de 25 de ani care locuieşte în Malta, de asemenea citat în raport.

"Este necesar ca statele membre să vegheze ca elevii LGBT să se simtă în siguranţă în şcoli, dat fiind că acolo încep de cele mai multe ori experienţele negative" ale membrilor acestei comunităţi, "prejudecăţile sociale şi excluderea", subliniază FRA.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici