Raport ONU: Producţia de opiu afgan a scăzut semnificativ în 2010

Producţia de opiu afgan s-a confruntat, anul trecut, cu o scădere importantă, după ce a fost afectată de o boală vegetală, iar Myanmar a înregistrat, în paralel, o creştere îngrijorătoare a recoltelor sale, a avertizat joi Biroul ONU împotriva Drogurilor şi Crimei (ONUDC).

179 afișări
Imaginea articolului Raport ONU: Producţia de opiu afgan a scăzut semnificativ în 2010

Raport ONU: Producţia de opiu afgan a scăzut semnificativ în 2010 (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Afganistanul este cel mai important producător de opiu din lume, dar, în 2010, aproximativ două treimi din suprafeţele cultivate cu mac au fost atinse de o boală, determinând o scădere a producţiei mondiale de opiu cu 38 la sută, a anunţat ONUDC în raportul din 2010.

Totodată, potrivit directorului Agenţiei ONU, Iuri Fedotov, "producţia de opiu în Afganistan urmează să revină la o creştere în 2011".

Raportul adaugă că Myanmar a redevenit un producător "major" de heroină, producţia sa crescând, în 2010, cu 20 de procente. Concomitent cu declinul temporar al opiului afgan, producţia din Myanmar a reprezentat, anul trecut, 12 la sută din producţia mondială, faţă de cinci procente, în 2007.

În prezent, piaţa mondială de opiu este evaluată la peste 68 de miliarde de dolari pe an.

În Afganistan, un gram de heroină costă mai puţin de patru dolari, dar, potrivit ONUDC, consumatorii din Europa Centrală şi de Vest plătesc între 40 şi 100 de dolari pentru un gram, în timp ce, în Europa de Nord şi Statele Unite, preţul este cuprins între 170 şi 200 de dolari.

Cu toate acestea, în 2010, ţăranii afgani au înregistrat câştiguri de doar 440 de milioane de dolari, pentru producţia lor de opiu.

În ceea ce priveşte producţia mondială de cocaină, aceasta a înregistrat, în 2010, o scădere semnificativă, din cauza unei creşteri slabe a plantei de coca în Columbia. Dar, consumul din Europa a continuat să crească şi să se apropie de cel din Statele Unite.

Europa, cea de a doua piaţă mondială pentru cocaină, după Statele Unite, a înregistrat o dublare a consumului, în ultimii zece ani. Preţurile cocainei au scăzut, în ultimii ani, dar piaţa americană continuă să fie estimată la 37 de miliarde de dolari, iar cea europeană la 33 de miliarde.

Utilizarea drogurilor "de sinteză", ca metamfetamina, a atins un vârf, anul trecut. ONUDC s-a declarat deosebit de îngrijorată de creşterea producţiei acestor stupefiante, considerate "la modă". Myanmar este, şi în acest domeniu, unul dintre principalii furnizori de amfetamină din Asia de Sud-Est.

Canabisul este cea mai importantă substanţă ilicită produsă şi consumată în lume, constată raportul ONUDC. Afganistanul este, şi în acest domeniu, cel mai important furnizor de canabis, urmat de Maroc, care alimentează în special Europa.

Agenţia ONU afirmă că, în urma consumului de droguri, în fiecare an mor aproximativ 200.000 de persoane, dintre care peste jumătate din cauza unor supradoze.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici