RAPORT: Washingtonul denunţă reprimarea manifestaţiilor democratice în lume

Statele Unite au denunţat joi utilizarea în creştere a forţelor armate de către regimurile autoritare pentru reprimarea manifestaţiilor democratice în lume.

88 afișări
Imaginea articolului RAPORT: Washingtonul denunţă reprimarea manifestaţiilor democratice în lume

RAPORT: Washingtonul denunţă reprimarea manifestaţiilor democratice în lume

"Guverne autoritare din întreaga lume au utilizat forţele de securitate pentru a-şi consolida puterea şi pentru a elimina disidenţa, cu riscul compromiterii pe termen lung a stabilităţii, securităţii şi dezvoltării economice a ţărilor lor", condamnă Departamentul de Stat american în raportul privind situaţia drepturilor omului în lume pe anul 2013.

Din Sudan şi până în Piaţa Independenţei din Kiev, în Ucraina, trecând prin Siria şi prin regiunile izolate ale Myanmarului, este necesar ca forţele de ordine să fie trase la răspundere pentru abuzurile pe care le-au comis, dacă aceste ţări vor să îşi asigure tranziţia spre democraţie, subliniază raportul.

În 2013, "democraţii în plină tranziţie au fost nevoite să se confrunte cu provocări previzibile în încercările lor de a efectua schimbări politice" şi, în acelaşi timp, "noi democraţii s-au luptat pentru a-şi asigura o guvernare reală şi respectarea statului de drept", continuă raportul Departamentului de Stat.

Dar, insistă diplomaţia americană, "tragerea la răspundere a celor vinovaţi este crucială pentru stabilitatea politică şi economică" a acestor ţări.

Acest raport, care relevă în fiecare an situaţia drepturilor omului în toate statele lumii, a fost publicat în contextul împlinirii a 65 de ani de la adoptarea Declaraţiei Universale a Drepturilor Omului.

"La peste 60 de ani după adoptarea Declaraţiei Universale a Drepturilor Omului, distanţa între drepturile conferite de lege şi realitatea cotidiană se adânceşte în lume", îşi exprimă îngrijorarea diplomaţia americană, precizând că peste o treime din populaţia lumii trăieşte într-un regim autoritar.

Raportul relevă, de asemenea, reprimarea societăţii civile în democraţiile rezultate din "primăvara arabă".

Egiptul este criticat, în special, pentru "înlăturarea de la putere a unui guvern civil ales şi utilizarea excesivă a forţei de securitate, inclusiv pentru comitere de infracţiuni şi torturi".

"În întreaga lume, milioane de persoane sunt private de libertăţi civile, persecutate, hărţuite sau constrânse să nu-şi exprime opiniile, supuse la tortură, deţinute arbitrar şi ilegal, forţate să lucreze în condiţii dificile", deplânge raportul.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici