Raportul interimar al CE va cere Bulgariei să garanteze legalitatea interceptărilor

Guvernul bulgar trebuie să ofere garanţii privind legalitatea interceptărilor, posibilitatea confiscării bunurilor şi proprietăţii, prevăzută de un proiect, este alarmantă, iar reforma Agenţiei Vămilor este un succes, potrivit raportului CE care va fi publicat vineri, relatează site-ul Novinite.com.

13 afișări
Imaginea articolului Raportul interimar al CE va cere Bulgariei să garanteze legalitatea interceptărilor

Raportul interimar al CE va cere Bulgariei să garanteze legalitatea interceptărilor (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Aceste informaţii au fost publicate miercuri de cotidianul Sega (Acum), care citează surse ce au avut acces la proiectul raportului interimar al Comisiei Europene (CE) asupra Bulgariei, care urmează să fie prezentat public vineri. Nominalizările-cheie în sistemul judiciar nu au fost făcute în mod suficient de transparent, mai afirmă site-ul, citând Sega. Raportul are doar cinci pagini şi reprezintă o evaluare la nivel de experţi, în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare, creat pentru a ajuta Bulgaria să facă faţă problemelor cu crima organizată, corupţia şi reforma justiţiei.

Includerea scandalului interceptării convorbirilor, după ce săptămânalul antiguvernamental Galeria a publicat înregistrări ale unor conversaţii jenante ale unor oficiali de rang înalt, între care şi premierul Boiko Borisov, arată existenţa unor suspiciuni ale Comisiei cu privire la încălcarea drepturilor omului în Bulgaria, scrie Sega.

Raportul interimar nu prezintă niciun caz particular. Spre exemplu, în acesta se poate citi că "în sistemul judiciar s-a făcut o nominalizare-cheie, fără o informare publică suficientă". O ultimă astfel de nominalizare a fost cea a lui Gheorghi Kolev, în funcţia de preşedinte al Curţii Administrative Supreme (VAS). El a fost singurul nominalizat şi a primit o largă majoritate de voturi în cadrul Consiliului Judiciar Suprem (VSS).

De asemenea, în calitate de preşedinte al Tribunalului oraşului Sofia, Kolev este magistratul care a emis mandatele de interceptare a convorbirilor directorului Agenţiei Vămilor, Vanio Tanov. Stenogramele interceptărilor apărute în presă au produs, în Bulgaria, de la începutul anului, un adevărat "scandal de spionaj".

Raportul se referă, de asemenea, la pronunţarea, aproape simultan, a vinovăţiei în două cazuri foarte mediatizate. Potrivit Sega, aceste cazuri sunt, cel mai probabil, cele împotriva fostului director al Agenţiei fiscale, Maria Murghina, şi, respectiv, împotriva fostului director al combinatului siderurgic Kremikovţi, în prezent închis, şi fost preşedinte al Clubului de Fotbal CSKA, Aleksandr Tomov. Raportul notează, mai departe, că au existat procese care s-au încheiat cu verdictul nevinovat, fără ca Procuratura să facă apel.

Go4it.ro transmite LIVE de la World Mobile Congress. Zeci de telefoane se lansează acum! Citeşte noutăţile la cald.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici