Ratko Mladici, la cea de-a doua audiere în faţa Tribunalului Penal Internaţional. A refuzat să pledeze şi a fost evacuat din sală - VIDEO

Fostul lider al sârbilor din Bosnia, Ratko Mladici, a refuzat, luni, să pledeze vinovat sau nevinovat la cea de-a doua sa audiere în faţa Tribunalului Penal Internaţional (TPI) pentru fosta Iugoslavie, de la Haga.

570 afișări
Imaginea articolului Ratko Mladici, la cea de-a doua audiere în faţa Tribunalului Penal Internaţional. A refuzat să pledeze şi a fost evacuat din sală - VIDEO

Ratko Mladici, la cea de-a doua audiere în faţa Tribunalului Penal Internaţional. A refuzat să pledeze şi a fost evacuat din sală

"Tribunalul vă avertizează asupra faptului că veţi fi evacuat din sală. Gardieni, scoteţi-l pe Mladici", a declarat judectorul olandez Alfons Orie.

Fostul general a fost evacuat din sală după ce a fost admonestat de mai multe de ori de judecătorul olandez Alfons Orie, pe care l-a întrerupt. Audierea a fost suspendată timp de câteva minute, după care a fost reluată.

Judecătorul Orie a luat notă de pledoaria de nevinovăţie în numele fostului lider militar al sârbilor din Bosnia, Ratko Mladici, aşa cum prevede regulamentul tribunalului.

Mladici, îmbrăcat într-un costum gri deschis, a fost admonestat la începutul audierii de judecătorul olandez Alfons Orie deoarece a încercat să comunice cu publicul prezent la audiere.

"Dacă veţi continua să vă adresaţi publicului, domnule Mladici, vor fi luate măsuri", a declarat judecătorul, adresându-se acuzatului.

"Mi-e frig la cap, să mă lase să îmi recuperez cascheta, când mi-e frig, jumătate de corp nu mai răspunde", a replicat fostul general, în vârstă de 69 de ani. Judecătorul a refuzat să îi dea cascheta.

Avocatul său din Serbia, Milos Saljici, a dat asigurări, duminică pentru AFP, că Ratko Mladici nu vrea să compară luni deoarece grefa nu a desemnat încă membrii permanenţi ai echipei sale de avocaţi.

Mladici era reprezentat luni de avocatul din oficiu care l-a asistat şi la prima audiere, Aleksandar Aleksici.

Aleksici i-a cerut judecătorului Orie o amânare a audierii de luni pentru a-i permite lui Mladici să pledeze vinovat sau nevinovat ulterior, dar acesta a refuzat.

Avocatul a cerut, de asemenea, să părăsească sala, explicând că acuzatul a refuzat să comunice cu el luni dimineaţa, dar judecătorul i-a refuzat solicitarea.

În cadrul primei audieri din 3 iunie, Mladici şi-a exprimat dorinţa de a beneficia de o perioadă de timp suplimentară pentru a lua cunoştinţă de acuzaţiile care i se aduc înainte de a pleda vinovat sau nevinovat.

Acuzat de genocid, crime împotriva umanităţii şi crime de război comise în timpul conflictului din Bosnia (1992-1995), Ratko Mladici, în vârstă de 69 de ani, a fost arestat la 26 mai în Serbia, după ce a fost căutat timp de 16 ani.

Transferat la 31 mai la Haga, el a compărut pentru prima dată la 3 iunie, calificând drept "odioase" cele 11 capete de acuzare formulate împotriva lui. El este acuzat în special de masacrul de la Srebreniţa (estul Bosniei) din iulie 1995, cel mai grav din Europa de la al Doilea Război Mondial, în cursul căruia au fost executaţi 8.000 de bărbaţi şi băieţi musulmani.

Fostul general a dat asigurări că este "extrem de bolnav". La sosire, el a fost supus unor examene medicale la centrul de detenţie al TPI din Scheveningen, la periferia oraşului Haga.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici