LIVE-TEXT  Video Războiul din Ucraina, ziua 161. Zelenski neagă importanţa primului transport de cereale la export. „Ucraina trebuie să exporte minimum 10 milioane de tone de cereale pentru a reduce deficitul bugetar”

  • Ambasada: Ucraina propune ca Libanul să cumpere cereale ucrainene furate de la nava andocata la Tripoli
  • Guvernator: Rusia a bombardat regiunea Sumy de două ori pe 2 august
  • S-au auzit explozii la Mykolaiv
  • Armata Ucrainei: Rusia suferă pierderi pe fondul situaţiei tensionate din sudul Ucrainei
  • Der Spiegel: Turbina reparată pentru Nord Stream încă se află în Germania
24803 afișări

ONU: centrala nucleară ucraineană Zaporojia a scăpat de sub control

Şeful agenţiei nucleare a Naţiunilor Unite a declarat că centrala nucleară Zaporojia din Ucraina este „complet scăpată de sub control", potrivit BBC.

Unitatea, deţinută de ruşi de la începutul lunii martie, este cea mai mare centrală nucleară din Europa.

„Fiecare principiu al siguranţei nucleare a fost încălcat", a declarat Rafael Grossi pentru agenţia de presă Associated Press.

Ucrainenii anunţă că ruşii se pregătesc să atace oraşul natal al lui Zelenski

Ucrainenii susţin că ruşii au pregătit mai multe unităţi militare pentru a ataca Kryvyi Rih, oraşul natal al preşedintelui Volodimir Zelenski, potrivit Reuters.

Potrivit anunţului făcut miercuri, Rusia a început să creeze o forţă de atac militară care vizează oraşul natal al preşedintelui Zelenski. Oraşul Kryvyi Rih, producător de oţel se află la aproximativ 50 kilometri de linia de front din sud.

„Rusia a început să creeze un grup de atac în direcţia Kryvyi Rih. De asemenea, este foarte probabil ca inamicul să pregătească o contraofensivă ostilă cu planul ulterior de a ajunge la graniţa administrativă a regiunii Herson", a declarat comandamentul militar din sud.

Nikolaiev, atacat cu rachete miercuri

„Un supermarket a fost distrus, clădiri cu mai multe etaje, sediul unei farmacii şi mai multe magazine au fost avariate", a declarat primarul Senkevich. din fericire, nu au fost victime.
 
Potrivit rapoartelor preliminare, oraşul a fost lovit de rachete S-300.

Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică " (AIEA) nu poate controla acţiunile " invadatorilor ruşi de la centrala nucleară Zaporizhia

AIEA se teme că aprovizionarea cu echipamente şi piese de schimb a centralei a fost întreruptă, ceea ce ar putea duce la perturbări grave în funcţionarea acesteia. Uzina este complet în afara controlului agenţiei.
 
"Au fost încălcate toate principiile de securitate nucleară. Este în joc o chestiune foarte serioasă şi periculoasă", a declarat Rafael Grossi, directorul AIEA.
 
Centrala nucleară Zaporizka din Energodar este cea mai mare centrală nucleară din Europa. Uzina a fost abandonată de trupele ruseşti la începutul lunii martie 2022. 
 

Prima navă cu cereale din Ucraina a trecut de inspecţie 

Nava Razoni a fost inspectată miercuri de către autorităţile din Turcia. 
 
Nava a plecat luni dimineaţă din portul ucrainean Odesa de la Marea Neagră, transportând 26.527 de tone de porumb către Tripoli, în Liban, în unui acord de export de cereale şi îngrăşăminte negociat de ONU între Moscova şi Kiev luna trecută - un progres diplomatic rar într-un război de uzură. 
 

Preşedintele ucrainean Zelenski spune că prima navă de cereale este "nimic", economia este în comă 

 

Comentariile sale sumbre, transmise miercuri prin intermediul unei înregistrări video studenţilor din Australia, au fost făcute în timp ce în Turcia se încheia inspecţia navei înainte ca aceasta să ajungă la destinaţia sa finală, în Liban, în cadrul unui acord menit să atenueze criza alimentară mondială. 
 

Noi reguli în caz de atac aerian

Administraţia regională de stat din Vinnytsya a declarat că şoferii mijloacelor de transport în comun vor fi obligaţi să oprească pe marginea drumului în timpul alertei antiaeriene, iar pasagerii vor trebui să părăsească locurile pe care le ocupă. 
 

Fostul cancelar german Schroeder: Kremlinul vrea o soluţie negociată

Rusia vrea să găsească o soluţie diplomatică la războiul din Ucraina, iar acordul cu cereale de la Istanbul ar putea continua drumul de urmat, a declarat fostul cancelar german Gerhard Schroeder, care este prieten cu preşedintele rus Vladimir Putin.

Der Spiegel: Turbina reparată pentru conducta Nord Stream încă se află în Germania 

Turbina care a fost transferată din Canada în Germania în ciuda sancţiunilor din 18 iulie nu a ajuns în Rusia, relatează Der Spiegel, citând firma de producţie industrială Siemens. Cancelarul german Olaf Scholz va merge să vadă turbina pe 3 august.
 
Armata Ucrainei: Rusia suferă pierderi pe fondul situaţiei tensionate din sudul Ucrainei

Comandamentul Operaţional „Sud” a raportat că forţele ucrainene au ucis 20 de militari ruşi şi au distrus două tancuri T-72, un obuzier „Msta-B” şi patru vehicule blindate şi militare.

 
S-au auzit explozii la Mykolaiv

Primarul Mykolaiv, Oleksandr Sienkevych, a raportat că exploziile, inclusiv de la bombe cu dispersie, au fost auzite în tot oraşul. Mai devreme, pe 2 august, Sienkevych a mai raportat că exploziile puternice au provocat un incendiu şi întreruperi de curent în oraş.

Guvernator: Rusia a bombardat regiunea Sumy de două ori pe 2 august 

Potrivit guvernatorului regiunii Sumi, Dmytro Zhyvytskyi, bombardamentele au avut loc în comunităţile Esman, Khotin şi Seredyna-Buda. Nu au fost raportate victime sau distrugeri.
 
Ambasada: Ucraina propune ca Libanul să cumpere cerealele ucrainene furate de ruşi de la nava andocata la Tripoli

Potrivit Ambasadei Ucrainei în Liban, Kievul a propus ca guvernul libanez să cumpere cereale la un preţ de două ori mai ieftin decât cel de pe piaţă. Ambasadorul Ucrainei în Liban, Ihor Ostash, a declarat anterior că o navă siriană încărcată cu cereale furate din teritoriile ocupate de ruşi din Ucraina a andocat în portul Tripoli pe 27 iulie. Libanul a confiscat nava pentru anchetă. 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici