LIVE-TEXT  Războiul din Ucraina, ziua 240. Ucraina ameninţă că va „riposta şi mai dur”, dacă Rusia va distruge barajul hidroelectric de la Kherson / Lulaşenko: suntem aproape de al III-lea Război Mondial, dar nu va izbucni / Putin n-are de gând să discute cu Biden, spune Peskov

  • Explozii în mai multe oraşe din Ucraina. Continuă atacurile.
  • Andriy Yermak, şeful biroului preşedintelui ucrainean, a afirmat că Rusia a recurs la distrugerea centralei hidroelectrice Kakhovska deoarece „şantajul nuclear nu a funcţionat”.
  • Rusia a minat barajul Kakhovka pentru a-l detona şi inunda oraşul Herson dacă trupele ucrainene îl eliberează de sub ocupaţia rusă.
22158 afișări
Imaginea articolului Războiul din Ucraina, ziua 240. Ucraina ameninţă că va „riposta şi mai dur”, dacă Rusia va distruge barajul hidroelectric de la Kherson / Lulaşenko: suntem aproape de al III-lea Război Mondial, dar nu va izbucni / Putin n-are de gând să discute cu Biden, spune Peskov

Sursa Foto - Wikipedia Commons

UPDATE 22:00 Moscova: centrala electrică din Belgorod lovită, o victimă

În regiunea Belgorod, Rusia, o centrală a fost avariată „în urma bombardamentelor”, iar în urma incendiului există o victimă, spun autorităţile locale, pentru care există întreruperi în alimentarea cu apă şi întreruperi de curent.

UPDATE 21:30 Ministerul Culturii din Rusia: cei care resping Moscova în afara afişelor oficiale

Cei care au „renunţat la Rusia” în aceste „vremuri complexe” nu pot apărea pe afişele şi listele de joc ale instituţiilor culturale ruseşti, a anunţat de Ministerul Culturii din Rusia, citat de site-ul Meduza. Ministerul spune că acţionează pe baza apelurilor a numeroşi cetăţeni indignaţi. „Personalele culturii care, în aceste vremuri complexe, părăsesc ţara, neagă Rusia, atacă public împotriva culturii sale bogate, părăsesc, într-un mod absolut logic, instituţiile şi afişele noastre unul câte unul”, spun oficialii. Scriitorul Boris Akunin este una dintre primele victime ale măsurii. Numele său a dispărut de pe afişele Teatrului Academiei Ruse a Tineretului din Moscova şi ale Teatrului Alexandrinsky din Sankt Petersburg, unde sunt în prezent în desfăşurare spectacole ale pieselor sale.

UPDATE 21:00 Marea Britenie-Franţa-Germania, investigaţie ONU privind dronele Iranului în Ucraina

Marea Britanie, Franţa şi Germania au cerut o investigaţie a ONU cu privire la acuzaţiile conform cărora Rusia a folosit drone iraniene în Ucraina, presupusa încălcare a unei rezoluţii a Consiliului de Securitate al ONU. Într-o scrisoare semnată de ambasadorii lor la ONU, cele trei ţări au susţinut apelul Kievului pentru o astfel de investigaţie.

UPDATE 20:00 Expert rus lasă să scape la TV faptul că dronele găsite în Ucraina sunt iraniene

Un cunoscut expert militar rus a lăsat să scape la televiziune, în direct, că dronele folosite pentru a ataca oraşele ucrainene sunt de fabricaţie iraniană. Recunoaşterea a avut loc la emisiunea „Ce înseamnă” de la Rbk TV, în timp ce invitatul nu ştia că este înregistrat, având microfonul defschis, arată astăzi pe site-ul Meduza.

Cu puţin timp înaintea gafei, cele două gazde - Bogdana Prikhoda şi Yuri Tamanţev - au menţionat că Occidentul a acuzat Rusia că a cumpărat drone de la iranieni. Apoi, a venit expertul militar Ruslan Pukhov care, fără să-şi dea seama că este în direct, a îndemnat să nu fie chestionat pe subiectul dronelor iraniene. Î

În cele din urmă, a adăugat: „Ştim cu toţii că sunt iraniene, dar guvernul nu va admite niciodată”. Cei doi conducători l-au întrerupt imediat şi nimeni nu a mai vorbit de drone.

Episodul, difuzat pe 19 octombrie, nu poate fi găsit pe site-ul TV, iar Puhov, chestionat de reporteri cu privire la declaraţiile sale, a spus că nu îşi aminteşte să fi vorbit despre dronele iraniene. „Poate că am făcut-o, poate că nu. Din păcate, nu-mi amintesc. După Covid, mă simt simt că am o ceaţă”, a spus el.

UPDATE 18:30 Zeci de localităţi eliberate în Herson

UPDATE 18:00 Kremlin: nu se aşteaptă niciun contact Putin-Biden

Preşedintele rus Vladimir Putin nu are de gând să vorbească cu omologul său american, Joe Biden, după discuţiile dintre ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, şi secretarul american al apărării, Lloyd Austin. Secretarul de presă de la Kremlin, Dmitri Peskov, a declarat asta pentru TASS.

UPDATE 17:30 Kiev: Forţele Moscovei au lovit jumătate din capacitatea de generare termică

Forţele ruse au atins „cel puţin jumătate din capacitatea de generare a căldurii ucrainene” din 10 octombrie, dar nu toate centralele electrice afectate au încetat complet să funcţioneze, a declarat ministrul ucrainean al Energiei, Herman Haluşcenko, pentru The Guardian.

UPDATE 17:00 Apel telefonic între miniştrii apărării din Rusia şi SUA

Miniştrii Apărării din Rusia şi SUA, Serghei Şoigu, şi Lloyd Austin, au avut o conversaţie telefonică despre situaţia din Ucraina, a raportat Ministerul rus al Apărării. Nu se cunosc detalii despre conversaţie, momentan.

UPDATE 16:00 Estonia: Tribunalul European pentru Crime din Rusia

Uniunea Europeană va discuta poziţia de adoptat cu privire la sprijinul acordat de Iran agresiunii ruse împotriva Ucrainei, dar „ar trebui, în egală măsură, să înceapă să discute despre înfiinţarea unui tribunal special pentru crimele comise de Moscova în Ucraina”, a declarat astăzi premierul eston Kaja Kallas la începutul celei de-a doua zile a summit-ului şefilor de stat ai Uniunii Europene.

„Suntem în favoarea sancţiunilor împotriva Iranului, deoarece acesta participă la război. O vom discuta astăzi şi vom discuta şi despre China şi posibilele scenarii legate de aceasta ”, a concluzionat Kallas.

Duminică, miniştrii de externe ai Estoniei, Letoniei şi Lituaniei au semnat o rezoluţie comună prin care solicită înfiinţarea unui tribunal special însărcinat să judece crimele de agresiune ale Rusiei împotriva Ucrainei.

UPDATE 15:30 Lukaşenko: Aproape de al treilea război mondial, dar nu va izbucni

„Totul trebuie prevăzut şi de totul trebuie să ne temem. Astăzi, nimeni nu poate spune că al III-lea Război Mondial nu va izbucni, suntem mai aproape ca niciodată de el. Dar nu cred că va exista, pentru că pericolul este ca al III-lea Război Mondial să ducă la distrugerea tuturor. Ei bine, cine vrea să moară astăzi?”, a declarat de preşedintele bielorus Alexandru Lukaşenko. Agenţia rusă Ria Novosti relatează declaraţia citând ziarul Sputnik.

UPDATE 14:55 Ucraina ameninţă că va „riposta şi mai dur” dacă Rusia va distruge barajul hidroelectric de la Kherson

Purtătorul de cuvânt al biroului prezidenţial a promis că Ucraina „nu va ceda la pace prin constrângere” - ameninţând că va riposta şi mai dur dacă Rusia va distruge un baraj hidroelectric din Kherson.
 
Andriy Yermak, şeful biroului preşedintelui ucrainean, a afirmat că Rusia a recurs la distrugerea centralei hidroelectrice Kakhovska deoarece „şantajul nuclear nu a funcţionat”.
 

UPDATE 14:15 La cinci săptămâni de la recucerirea oraşului  de către Ucraina, reconstrucţia este deja în curs de desfăşurare

 
Imagini video realizate de AFP arată cum muncitorii din construcţii încearcă rapid să reconstruiască oraşul strategic din estul ţării şi să înlăture semnele ocupaţiei ruseşti.
 

UPDATE 14:00 Preşedintele Zelenski s-a adresat ieri şefilor de stat şi de guvern din statele membre ale UE, întruniţi la Consiliul de toamnă, să aprobe eliberarea până la finele anului curent a tranşei de 6 miliarde de euro ca asistenţă macro-financiară pentru Ucraina. 

 
Vicepreşedintele Comisiei Europene, Valdis Dombrovskis, a declarat că a treia tranşă (însumând 3 miliarde de euro) este aşteptată la începutul lunii decembrie anul acesta. 
 

UPDATE 13:30 Europa trebuie să înceapă să lucreze la o modalitate juridică de a trage Rusia la răspundere pentru război spune premierul Letoniei

 Premierul leton Krisjanis Karins le-a cerut liderilor europeni să înceapă să lucreze la o modalitate de a trage Rusia la răspundere din punct de vedere juridic pentru acţiunile sale din timpul războiului.
 
Solicitarea a fost făcută în a doua zi a summitului UE.
 
„Războiul Rusiei devine din ce în ce mai brutal, vizând acum în mod flagrant nu doar armata ucraineană, ci şi cetăţenii ucraineni şi infrastructura lor civilă. Să ne dăm seama cum să tragem Rusia la răspundere în mod corespunzător şi din punct de vedere juridic pentru atrocităţile pe care le comite astăzi în Ucraina", a spus premierul leton, potrivit Sky News. 
 

UPDATE 13:00 Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a declarat că va avea în curând o "diplomaţie telefonică" cu Putin şi Zelenski

 

UPDATE 12:05 Guvernatorii regionali ucraineni îi îndeamnă din nou pe locuitori să fie atenţi la consumul de energie electrică

Oleksiy Kuleba, guvernatorul Kievului, a declarat: „subliniez încă o dată importanţa regimului economiei totale. Datorită acestuia, vom putea evita opririle în viitor”.

 
Viacheslav Chaus, guvernatorul regiunii Cernihiv, a declarat că „din cauza creşterii puternice a nivelului de consum de energie electrică”, regiunea are „o restricţie controlată temporară a consumului de energie electrică”.

UPDATE 11:30 Iranul avertizează împotriva călătoriilor în Ucraina şi le cere iranienilor să părăsească ţara

Ministerul de Externe al Iranului şi-a sfătuit vineri cetăţenii să se abţină de la călătorii în Ucraina şi le-a cerut iranienilor de acolo să părăsească ţara.
 
„Din cauza escaladării militare din Ucraina, toţi iranienii sunt sfătuiţi cu tărie să se abţină de la călătorii în Ucraina. De asemenea, iranienii care locuiesc în Ucraina sunt sfătuiţi să părăsească ţara pentru propria lor siguranţă”, relatează Reuters, potrivit unei declaraţii a ministerului.
 
Statele Unite au acuzat Iranul că şi-a adâncit semnificativ implicarea în invazia Rusiei, furnizând sprijin tehnic pentru piloţii ruşi care zboară cu drone de fabricaţie iraniană pentru a bombarda ţinte civile.

UPDATE 10:55 Desfăşurarea de forţe ruso-belaruse este o tactică de distragere a atenţiei, declară Ministerul britanic al Apărării

Ministerul britanic al Apărării a afirmat că Rusia a orchestrat o campanie de distragere a atenţiei prin anunţul că 70.000 de soldaţi belaruşi vor fi implicaţi într-un nou grup de forţe ruso-belaruse.
 
Este puţin probabil ca Rusia să fi desfăşurat de fapt un număr semnificativ de trupe suplimentare în Belarus, iar anunţul este probabil o încercare de a convinge Ucraina să deturneze forţe pentru a păzi graniţa de nord, potrivit serviciilor secrete britanice.
 
Raportul complet, publicat vineri dimineaţă reiterează următoarele:
 
„La 14 octombrie, preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko a declarat că 70.000 de soldaţi belaruşi şi până la 15.000 de ruşi vor fi implicaţi într-un nou grup de forţe ruso-belarus.
 
La 15 octombrie, autorităţile belaruse au difuzat o înregistrare video care pretinde că arată sosirea trupelor ruseşti în Belarus. Cu toate acestea, până în prezent, este puţin probabil ca Rusia să fi desfăşurat efectiv un număr semnificativ de trupe suplimentare în Belarus.
 
Este puţin probabil ca Rusia să fie capabilă să genereze formaţiuni pregătite de luptă de dimensiunea pretinsă: forţele sale sunt angajate în Ucraina. Este foarte probabil ca armata belarusă să menţină o capacitate minimă de a întreprinde operaţiuni complexe.
 
Anunţul este probabil o încercare de a demonstra solidaritatea ruso-belarusă şi de a convinge Ucraina să deturneze forţe pentru a păzi graniţa de nord.”
 
 

UPDATE 10:45 Până la 2.000 de militari din recent mobilizatele forţe armate ale Federaţiei Ruse au sosit în teritoriile capturate temporar din raionul Herson pentru a reconstitui unităţile combatante epuizate, de-a lungul liniei de contact

 
În acelaşi timp, autorităţile de ocupaţie au ordonat aşa-ziselor „instituţii bancare ruseşti” din raionul Herson să înceapă pregătirile pentru evacuare.
 
Instituţiile medicale şi de învăţământ întocmesc liste de evacuare a personalului medical şi a personalului didactic sosit anterior din Rusia.
 
Facilităţile umanitare din Herson şi-au încetat operaţiunile. 

UPDATE 10:30 New York Times: SUA consideră că armata ucraineană are oportunitatea de a obţine câştiguri împotriva armatei Rusiei

 
Oficiali americani intervievaţi de New York Times cred că următoarele câteva săptămâni, cât vremea se menţine în parametrii actuali, ar putea permite armatei ucrainene să avanseze în Donbas şi, probabil, să recupereze Hersonul. 
 

UPDATE 10:00 Un tribunal rus dispune arestarea jurnalistei Marina Ovsyannikova

 
Agenţia de ştiri Interfax, conform The Guardian, a citat oficiali ai tribunalului: „În ceea ce o priveşte pe Ovsyannikova, instanţa a dispus ca aceasta să fie ţinută în arest preventiv timp de o lună şi 29 de zile, impus din momentul în care acuzata este extrădată în Federaţia Rusă sau din momentul arestării sale în Federaţia Rusă”. 
 

UPDATE 9:35 O serie de explozii au fost raportate şi în oraşul Zaporizhzhia din sud-estul Ucrainei - trei răniţi

 
Oleksandr Starukh, şeful administraţiei regionale de stat din Zaporizhzhia, a declarat vineri dimineaţă, într-o telegramă, că Rusia atacă centrul regional cu rachete şi a îndemnat locuitorii să se adăpostească.
 

UPDATE 9:00 Şase persoane au fost rănite în această dimineaţă într-o lovitură rusă asupra „unui obiect de infrastructură industrială” din oraşul Harkov, potrivit unei postări pe Telegram a guvernatorului regional, Oleh Synyehubov

UPDATE 8:33 Ministrul ucrainean de Externe, Dmytro Kuleba, a discutat cu premierul israelian Yair Lapid despre cererea Kievului de sisteme şi tehnologii de apărare antiaeriană şi antirachetă

 
„Am vorbit cu premierul israelian Yair Lapid şi l-am informat cu privire la suferinţele de nedescris, pierderile de vieţi omeneşti şi distrugerile provocate de rachetele ruseşti şi de dronele de fabricaţie iraniană. Am discutat în detaliu solicitarea Ucrainei ca Israelul să furnizeze sisteme şi tehnologie de apărare aeriană şi antirachetă”. 
 
Deşi a condamnat invazia rusă, Israelul a declarat că nu va furniza arme Kievului. Ţara şi-a limitat asistenţa acordată Ucrainei privind ajutorul umanitar, invocând dorinţa de a continua cooperarea cu Moscova.
 
Cel mai recent, Israelul s-a oferit însă să-i ajute pe ucraineni să dezvolte alerte de atac aerian pentru civili.
 
Biroul lui Lapid a declarat că liderul israelian i-a reiterat lui Kuleba sprijinul Israelului pentru Ucraina şi şi-a exprimat „profunda îngrijorare” cu privire la legătura militară dintre Iran şi Rusia.
 

UPDATE 7:55 O serie de explozii au fost raportate în oraşul Kharkiv din nord-estul Ucrainei

 

Primarul oraşului Harkov, Igor Terejov, a raportat că vineri dimineaţa devreme s-au auzit numeroase explozii în oraş. 
 

UPDATE 7:20 Atacuri cu rachete asupra mai multor zone

 
 
În ultimele 24 de ore, ruşii au lansat trei atacuri cu rachete, 24 atacuri aeriene şi peste 30 de lovituri cu rachete din MLRS-uri (sisteme de rachete cu lansare multiplă).
 
Mai mult de 15 aşezări ucrainene au fost vizate de aceste atacuri, inclusiv Mykolaiv, Nova Kamianka şi Mala Seidemynukha (raionul Herson), precum şi Hatyshche (raionul Harkov).
 
Invadatorii ruşi continuă să atace infrastructura critică şi instalaţiile civile ale Ucrainei cu rachete de croazieră, rachete aer-sol şi anti-aeriene, dar şi cu drone de atac Shahed-136 de fabricaţie iraniană. 
 
 

Ora 02:00 -  Zelensky acuză Rusia că se pregăteşte să arunce în aer un baraj în Oblastul Herson, provocând un dezastru istoric”

„Dacă teroriştii ruşi aruncă în aer acest baraj, peste 80 de aşezări, inclusiv Herson, vor fi inundate rapid”, a spus preşedintele în discursul său video către Consiliul European. „Vor fi sute de mii de  victime”.

 

Ora 01:00 -  BBC: Ucraina încearcă să-l extrădeze pe fostul general al Serviciului de Securitate din Serbia

Un purtător de cuvânt al Înaltei Curţi din oraşul Nis din Serbia a declarat pentru BBC că autorităţile ucrainene au cerut extrădarea lui Andriy Naumov, care obişnuia să conducă departamentul de securitate internă al Serviciului de Securitate de Stat (SBU) al Ucrainei. Naumov a părăsit Ucraina pe 23 februarie, cu câteva ore înainte ca Rusia să-şi lanseze invazia la scară largă. Biroul de Investigaţii de Stat al Ucrainei a deschis un dosar împotriva lui Naumov pentru suspiciunea de trădare. Anchetatorii bănuiesc că ar fi putut transmite Rusiei informaţii despre sistemele de securitate din Chornobyl.

 

ORA 00:28 - S-ar fi auzit explozii în apropiere de Hersonul ocupat.

Mass-media ucraineană a raportat mai multe explozii în apropierea podului Antonivskyi care leagă Hersonul şi Oleşki ocupat de ruşi, transmite The Kyiv Independent

 

Rezumatul zilei (20 octombrie 2022)

  • Zelensky: Rusia minează barajul Kakhovka şi ameninţă că va inunda oraşul Herson
  • Biden spune că Putin se află într-o "poziţie incredibil de dificilă" în Ucraina şi că a rămas fără opţiuni în afară de încercarea de a "brutaliza" civilii pentru a-i face să se predea
  • Forţele de ocupaţie ruseşti din Herson, în sudul Ucrainei, afirmă că au relocat deja 7.000 de civili pe teritoriul controlat de Moscova, potrivit agenţiilor de presă ruseşti.
  • Zelenski şi alţi politicieni importanţi au organizat o reuniune de criză pentru a discuta măsurile energetice de urgenţă după ce multe dintre instalaţiile ţării au fost distruse în ultimul val de lovituri ruseşti
  • Personalul iranian se află în Crimeea pentru a-i ajuta pe ruşi în atacurile cu drone de la Teheran împotriva Ucrainei, a declarat purtătorul de cuvânt al consilierului pentru securitate naţională a Casei Albe, John Kirby.
  • Departamentul de poliţie al regiunii Doneţk a raportat că a găsit 146 de cadavre într-o groapă comună din oraşul eliberat Lyman, după cum a raportat Kiev Independent. Poliţia ucraineană a declarat că trupurile a 111 civili şi 35 de soldaţi au fost îngropate în tranşee, iar unele morminte nu au fost marcate.
  • Piese de radar furate în Suedia găsite în dronele ruseştiMici camere video furate în august din camerele de înregistrat viteza automobilelor de-a lungul autostrăzilor suedeze şi la Stockholm au fost găsite în interiorul dronelor de recunoaştere ruseşti Orlan-10 lansate în Ucraina, scrie site-ul suedez Aftonbladet, citat de presa ucraineană.
  • PPE declară că Putin este un criminal de război: „Pentru noi, cei din PPE, este foarte clar: suntem total de partea prietenilor ucraineni. Putin este un criminal de război. Este un fapt şi pentru asta trebuie să piardă acest război. Aceasta este poziţia PPE şi este cu toate guvernele noastre. Susţinem guvernele, ceea ce se aplică şi celui italian, care au o abordare pro-europeană, pro-ucraineană şi pro-statul de drept”, a declarat preşedintele PPE, Manfred Weber, la sosirea sa la pre-summit-ul din Partidul Popular European.
  •  

UPDATE 11:45

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici