Reacţia Moscovei după ce Parlamentul Republicii Moldova a condamnat invazia rusă în Ucraina: "tentative de a intensifica în mod artificial tensiunile"

Administraţia Rusiei a recomandat, joi seară, Republicii Moldova să evite "retorica antirusă", în contextul poziţiei Parlamentului moldovean, şi a denunţat "informaţiile false" privind presupuse planuri de a destabiliza situaţia, cerând Chişinăului să coopereze, inclusiv în problema transnistreană.

1525 afișări
Imaginea articolului Reacţia Moscovei după ce Parlamentul Republicii Moldova a condamnat invazia rusă în Ucraina: "tentative de a intensifica în mod artificial tensiunile"

Ministerul rus de Externe a criticat votul Parlamentului Republicii Moldova prin care condamnă invazia militară rusă în Ucraina. "Noi le cerem încă o dată autorităţilor moldovene să pună capăt retoricii antiruse de confruntare, care este lipsită de fundament", a declarat joi seară Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe de la Moscova, potrivit cotidianului Le Monde.

"Denunţăm informaţiile false privind proiecte inexistente ale Moscovei de a destabiliza situaţia" în Republica Moldova şi "tentative de a intensifica în mod artificial tensiunile. Din partea noastră, noi confirmăm voinţa de a intensifica pragmatic cooperarea cu Chişinăul şi de a continua eforturile pentru rezolvarea problemei Transnistriei", a subliniat Maria Zaharova.

Parlamentul Republicii Moldova a adoptat, joi, o rezoluţie prin care condamnă invazia militară rusă în Ucraina şi denunţă atrocităţile atribuite armatei ruse, informează publicaţia Jurnal de Chişinău. "Parlamentul Republicii Moldova constată că Federaţia Rusă, din februarie 2014, poartă un război de agresiune ilegal, neprovocat şi nejustificat împotriva Ucrainei, amplificat la 24 februarie 2022 printr-o invazie la scară largă pe teritoriul Ucrainei. Condamnă brutalitatea războiului de agresiune purtat de Rusia împotriva Ucrainei manifestat prin: efectuarea de către forţele armate ale Rusiei a atacurilor asupra cartierelor rezidenţiale şi a infrastructurii civile; comiterea de către forţele ruse a atrocităţilor în oraşele Bucea, Irpin şi alte localităţi ucrainene (...); uciderea miilor de civili, inclusiv copii, torturarea, hărţuirea sexuală, răpirea şi strămutarea forţată pe teritoriul Rusiei a cetăţenilor ucraineni. Acestea constituie crime de război şi o încălcare gravă a dreptului internaţional umanitar de către militarii ruşi şi acoliţii lor”, arată rezoluţia adoptată de Parlamentul de la Chişinău cu 55 de voturi din totalul de 101.

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a cerut săptămâna trecută acţiuni de contracarare a tentativelor Rusiei de a destabiliza Republica Moldova, după ce Moscova a avertizat asupra efectelor activităţilor ucrainene în apropierea Transnistriei. Volodimir Zelenski a acuzat Rusia că va continua să încerce destabilizarea Republicii Moldova "prin război hibrid" şi "război informaţional".

Administraţia de la Washington s-a declarat îngrijorată de riscurile destabilizării Republicii Moldova de către Rusia. Informaţiile privind acţiuni în sensul destabilizării Republicii Moldova sunt "profund preocupante", a declarat săptămâna recent John Kirby, coordonatorul pentru Comunicare Strategică al Consiliului pentru Securitate Naţională de la Casa Albă. Recent, preşedintele Maia Sandu a atribuit Rusiei presupuse planuri de provocare a unor violenţe în Republica Moldova, în scopul înlăturării actualei Administraţii prooccidentale.

În schimb, Administraţia Vladimir Putin a avertizat asupra efectelor presupuselor activităţi militare ale Ucrainei în apropierea regiunii separatiste moldovene Transnistria, subliniind că Moscova poate considera atacuri acţiunile împotriva etnicilor ruşi sau a trupelor ruse. "În legătură cu acumularea semnificativă de personal şi echipamente militare ale unităţilor ucrainene în apropierea frontierei dintre Ucraina şi Transnistria, prin instalarea de poziţii de tragere de artilerie şi a unui număr fără precedent de zboruri cu drone ale armatei ucrainene deasupra teritoriului Transnistriei, avertizăm Statele Unite, ţările membre NATO şi Ucraina asupra acestor acţiuni aventuriere", a transmis săptămâna trecută Ministerul de Externe de la Moscova.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici