Rebelii din Siria neagă acuzaţiile Rusiei privind utilizarea gazului sarin

Principala formaţiune a rebeliunii siriene armate a respins miercuri acuzaţiile Rusiei, care a afirmat că deţine proba potrivit căreia rebelii au folosit gazul sarin în cursul unui atac, la 19 martie, în apropiere de oraşul Alep, în nordul Siriei.

214 afișări
Imaginea articolului Rebelii din Siria neagă acuzaţiile Rusiei privind utilizarea gazului sarin

Rebelii din Siria neagă acuzaţiile Rusiei privind utilizarea gazului sarin (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Armata Siriană Liberă (ASL) ''confirmă că informaţiile Rusiei privind utilizarea de către revoluţionari a gazului sarin sunt false şi complet inventate'', a declarat pentru AFP Louay Moqdad, coordonatorul politic şi pentru presă al ASL.

El a declarat că rebelii nu dispun de astfel de arme, acuzând Rusia, un aliat-cheie al regimului preşedintelui Bashar Al-Assad, că ''încearcă să acopere regimul''.

Ambasadorul rus la ONU Vitali Ciurkin a afirmat marţi că Moscova deţine probe privind utilizarea de către rebelii a gazului sarin, o neurotoxină ce provoacă moartea.

Statele Unite au respins imediat această teză, Casa Albă afirmând că ''nu deţine încă nicio probă care să susţină această afirmaţie''.

Washingtonul, Parisul şi Londra acuză, dimpotrivă, regimul sirian că utilizează acest gaz împotriva rebelilor.

Ambasadorul francez la ONU Gerard Araud consideră acest lucru un motiv suplimentar pentru ca misiunea de anchetă a ONU, condusă de suedezul Ake Sellstrom, să se poată deplasa liber în Siria. ''Sellstrom trebuie să meargă în toate locurile care fac obiectul unor acuzaţii, pentru a investiga'', a declarat Araud.

Moqdad a asigurat că "peste zece state, inclusiv Statele Unite, Marea Britanie şi Franţa au dovezi tangibile şi de netăgăduit (...) potrivit cărora regimul (sirian) a utilizat gaze şi arme chimice pentru a-i ataca pe civili", adăugând că aceste atacuri "au vizat cel puţin 15 locuri în Siria".

Potrivit lui Moqdad, probele au fost colectate "pe teren şi de pe corpurile victimelor, dintre care unele au fost transferate în afara Siriei". El a adăugat că alte dovezi ale utilizării gazului sarin de către forţele regimului au fost colectate "de pe muniţie neexplodată trasă cu avioane de război".

Rusia "încearcă să acopere regimul, chiar dacă ştie că Armata Siriană Liberă nu dispune şi nici nu vrea să aibă astfel de arme" sau lansatoarele necesare, a adăugat el.

"Utilizarea unor astfel de arme vine în contradicţie cu etica noastră şi cu obiectivul revoluţiei, care este (crearea) unui stat democratic care respectă drepturile omului", a adăugat purtătorul de cuvânt al rebeliunii.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici