Rebelii se pregătesc pentru apărarea bastionului prorus de la Doneţk

Rebelii proruşi se pregăteau luni pentru apărarea oraşului Doneţk, principalul bastion, în timp ce forţele Kievului avansează spre această zonă, după ce sâmbătă şi duminică au preluat controlul asupra mai multor oraşe, printre care Slaviansk, abandonate fără luptă de insurgenţi.

325 afișări
Imaginea articolului Rebelii se pregătesc pentru apărarea bastionului prorus de la Doneţk

Rebelii se pregătesc pentru apărarea bastionului prorus de la Doneţk (Imagine: Mediafax Foto / AFP)

Mai mulţi lideri separatişti şi-au declarat determinarea să lupte, după o "retragere tactică", afirmând că apărarea oraşului Doneţk, capitala bazinului minier Donbas, va reprezenta un punct de cotitură în conflictul cu forţele Kievului.

Oraşul era calm luni dimineaţă şi nu se observau pregătiri militare sau o prezenţă crescută a persoanelor înarmate pe străzile din centru, unde se aflau puţini oameni. Transportul în comun funcţiona normal, în timp ce numeroase magazine şi restaurante erau închise, iar bancomatele nu funcţionau şi în unele cartiere era oprită furnizarea de apă caldă.

Lupte au fost însă semnalate de rebeli la Saur Mogila, o zonă strategică din apropiere de Doneţk, unde rebelii au desfăşurat un batalion de voluntari "Azov". Incidentul nu a fost confirmat de autorităţile ucrainene.

Potenţialul militar al rebelilor, al căror număr s-ar ridica în total la câteva mii de combatanţi în regiunile Doneţk şi Lugansk şi, potrivit Kievului, ar fi susţinuţi de voluntari recrutaţi în Rusia, este dificil de estimat. Coloane ale unor maşini care transportau sute de persoane au fost observate intrând în Doneţk în cursul weekendului, precum şi blindate şi camione echipate cu tunuri antiaeriene.

Apărarea unui oraş atât de mare precum Doneţk nu este un lucru uşor, iar rebelii au ridicat puncte de control consolidate pe principalele artere. Jurnaliştii AFP venind din partea de nord au reuşit însă să intre cu maşina duminică în oraş fără să fie controlaţi.

- Gherilă urbană?

În acest context, armata ucraineană, Garda Naţională şi formaţiunile de voluntari care însoţesc forţele Kievului, vor avea o misiune dificilă. Oraşul Doneţk are un milion de locuitori, iar preşedintele ucrainean Petro Poroşenko s-a angajat solemn să nu pună în pericol viaţa civililor. Intrarea în oraş cu tancuri şi blindate i-ar expune pe locuitori la tirurile de armă antitanc, aflate în posesia rebelilor, după cum a arătat arsenalul confiscat la Slaviansk. În plus, un eventual război de gherilă urbană, evocat de insurgenţi, ar provoca o baie de sânge.

În acest condiţii, noii lideri ai armatei ucrainene, ministrul Apărării, Valeri Gheleţei, şi şeful de Stat Major, Viktor Mujenko, pot opta pentru un asediu? O astfel de opţiune ar fi dificilă în plan militar, uman şi politic, deoarece ar fi luată ostatică populaţia, iar autorităţile de la Kiev nu doresc să susţină cauza separatiştilor.

Potrivit fostului ministru interimar al Apărării, Mihailo Koval, în prezent adjunct în Consiliul pentru securitate naţională şi apărare, strategia, pregătită chiar de preşedintele Petro Poroşenko, ar consta în stabilirea unei "blocade" atât la Doneţk, cât şi la celelălalt oraş controlat de rebeli, Lugansk. O astfel de "blocadă completă" i-ar forţa pe rebeli să depună armele, a apreciat el, într-o intervenţie televizată.

De fapt, într-o prezentare a situaţiei publicată luni de liderul insurgenţilor, Denis Puşilin, forţele loialiste, considerate drept "ucrofasciste" sau "naziste" strâng rândurile în jurul oraşului. Prezente de la începutul conflictului în partea de vest a oraşului Doneţk, şi-au menţinut controlul asupra aeroportului, unde au avut loc sporadic lupte, şi se apropie prin partea de nord, după ce au preluat controlul la Slaviansk, Kramatorsk, Konstiantinika şi Artemivsk, la 60 de kilometri de Doneţk.

Marea necunoscută rămâne dacă locuitorii din Doneţk sunt dispuşi să-i sprijine pe combatanţii insurgenţi.

Peste 2.000 de susţinători ai "Republicii populare Doneţk" au participat, duminică, la o manifestaţie în centrul oraşului, unde şi-au anunţat intenţia de a apăra oraşul şi sprijinul pentru "strelkovski", susţinătorii liderului militar al separatiştilor, Igor Strelkov, care, potrivit Kievului, ar fi ofiţer ar serviciilor militare ruse de informaţii.

Între timp, eforturile diplomatice pentru soluţionarea conflictului, care a provocat aproape 500 de morţi în trei luni, par să se afle în impas.

Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) a anunţat că o reuniune cu participarea reprezentanţilor Ucrainei, Rusiei şi OSCE a avut loc duminică la Kiev, dar nu au fost făcute declaraţii în legătură cu o eventuală prezenţă a rebelilor la discuţii, iar participanţii s-au limitat să "sublinieze importanţa unor progrese concrete pentru soluţionarea paşnică" a crizei ucrainene.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici