Recep Tayyip Erdogan vrea sistem prezidenţial în Turcia, oferind exemplul greşit al Marii Britanii

Preşedintele islamisto-conservator Recep Tayyip Erdogan a pledat din nou pentru un sistem prezidenţial în Turcia, însă a oferit un exemplu greşit, cel din Marea Britanie, care este monarhie şi democraţie parlamentară.

205 afișări
Imaginea articolului Recep Tayyip Erdogan vrea sistem prezidenţial în Turcia, oferind exemplul greşit al Marii Britanii

Recep Tayyip Erdogan (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

Acuzat frecvent de tendinţe spre autoritarism, Erdogan a încercat să respingă criticile privind consolidarea sistemului prezidenţial turc.

"Din punctul meu de vedere, Marea Britanie este un sistem semiprezidenţial. Elementul dominant este regina", a spus Erdogan.

Marea Britanie, monarhie constituţională, are un sistem parlamentar, puterea executivă fiind deţinută de premier (regele/regina având rol onorific).

"O nouă Constituţie este necesară în Turcia. Trebuie abolit un sistem în care viaţa politică este administrată prin prea mult canale", a insistat Erdogan, care, după ce a fost premier al Turciei 11 ani, a devenit anul trecut preşedinte.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici