Pachebotul Costa Concordia, repus pe linia de plutire - GALERIE FOTO

Pachebotul de croazieră Costa Concordia, eşuat de aproximativ 20 de luni în apropierea Insulei toscane Giglio, în Italia, a început să fie repus pe linia de plutire cu puţin înainte de ora locală 11.00 (12.00, ora României), aproape după două ore de la lansarea operaţiunii.

3153 afișări
Imaginea articolului Pachebotul Costa Concordia, repus pe linia de plutire - GALERIE FOTO

Pachebotul Costa Concordia începe să se redreseze (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

UPDATE:

Redresarea pachebotului naufragiat Costa Concordia, o operaţiune inedită şi de amploare, s-a încheiat cu succes marţi la ora României 05:00 pe insula Giglio, au anunţat autorităţile italiene.

Către ora 8.40 GMT (11.40, ora României), o parte a cocii, acoperită de rugină, a apărut, de sub apă, pe ecranele instalate de operatori pentru supravegherea de la distanţă a operaţiunii de readucere a fostei nave de croazieră de lux pe linia de plutire.

GALERIE FOTO

Către ora 9.00 GMT (12.00, ora României), se putea vedea apărând din apă o porţiune de aproape un metru din cocă.

Potrivit inginerului Marcello Luschi, "faza critică de detaşasare de stânci a trecut", deşi, pentru moment, nava s-a redresat doar cu câteva grade. Începând de acum, operaţiunea de rulare urmează să se accelereze, afirmă inginerul, intervievat de postul de televiziune Sky TG24.

"Durata de 12 ore pentru ansamblul operaţiunilor - începute la ora locală 09.00 (10.00, ora României) - rămâne valabilă", a explicat Sergio Girotto, un responsabil de proiecte pentru societatea italiană Micoperi.

Duminică, grupul american Carnival şi filiala sa Costa Crociere, proprietara vasului de croazieră, care acoperă costurile acestei operaţiuni de amploare (peste 600 de milioane de euro în acest moment), s-au arătat optimiste.

"S-a făcut totul pentru ca operaţiunea să reuşească", a spus Franco Porcellacchia, director de proiecte pentru Carnival.

Este pentru prima dată când o astfel de operaţiune este efectuată pe un vas atât de mare - lung de aproape 290 de metri şi înalt ca un imobil de peste zece etaje - şi poziţionat într-un asemenea mod - cu partea dreaptă aşezată pe stânci.

Fostul pachebot de croazieră a naufragiat pe 13 ianuarie 2012. Naufragiul s-a soldat cu 32 de morţi, în timp ce două persoane, o italiancă şi un indian, sunt în continuare date dispărute.

Traficul maritim este întrerupt în jurul insulei.

Operaţiunea de repunere pe linia de plutire a navei Concordia va dura toată noaptea

Operaţiunea de repunere pe linia de plutire a navei de croazieră Costa Concordia va dura toată noaptea şi ar urma să se încheie marţi dimineaţă, anunţă coordonatorii operaţiunii.

"Va fi o noapte lungă", a declarat Franco Gabrielli, coordonatorul operaţiunii.

Costurile operaţiunii de repunere pe linia de plutire a imensei nave, scufundată parţial în ianuarie 2012, într-un accident soldat cu 32 de morţi, depăşesc 600 de milioane de euro.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici