Regimul libian este pregătit să negocieze reforme, dar fără plecarea lui Muammar Kadhafi

Purtătorul de cuvânt al Guvernului libian a declarat luni seara că regimul este pregătit să negocieze orice formă de reformă de politică, cum ar fi alegeri sau un referendum, dar respinge o plecare a colonelului Muammar Kadhafi de la putere.

33 afișări
Imaginea articolului Regimul libian este pregătit să negocieze reforme, dar fără plecarea lui Muammar Kadhafi

Regimul libian este pregătit să negocieze reforme, dar fără plecarea lui Muammar Kadhafi (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Cum este guvernată Libia, este altă problemă. Ce sistem politic să fie aplicat în ţară? Acest lucru este negociabil. Putem discuta. Putem avea orice, alegeri, referendum etc.", le-a spus Moussa Ibrahim jurnaliştilor.

El a precizat că "liderul (Muammar Kadhafi) este supapa de securitate pentru ţară şi pentru unitatea populaţiei şi triburilor. Noi credem că el este foarte important pentru orice tranziţie către un model democratic şi transparent", a declarat el.

Moussa Ibrahim a fost întrebat în legătură cu nivelul negocierilor regimului cu Occidentul.

El a declarat că ţara este pregătită pentru orice negocieri cu puterile occidentale, dar refuză ca acestea să "hotărască ceea ce trebuie să facă poporul libian".

"De ce nu ne spune (Occidentul): vrem ca poporul libian să hotărască dacă liderul trebuie să rămână sau să plece?", a subliniat el.

În plus, purtătorul de cuvânt şi-a exprimat regretul faţă de faptul că Italia a recunoscut, luni, Consiliul Naţional de Tranziţie (CNT), care reprezintă rebeliunea libiană, drept "singurul interlocutor legitim".

Roma a apreciat luni că propunerile de ieşire din criză ale regimului Kadhafi nu sunt "credibile".

Adjunctul ministrului libian al Afacerilor Externe, Abdelati Laabidi, efectuează un turneu pentru a negocia o ieşire din criză a ţării sale. El s-a întâlnit, duminică seara, la Atena, cu premierul grec, Georges Papandreou, şi se afla, luni, în Turcia, înaintea unei vizite în Malta.

Ministrul italian al Afacerilor Externe, Franco Frattini, a anunţat luni că a discutat cu omologul său grec. Mesajul transmis Atenei este că "regimul (Khadafi) va respecta încetarea focului. Nimic despre o plecare a lui (Muammar) Kadhafi, iar din acest motiv nu putem accepta" aceste propuneri, a declarat Frattini.

Londra şi-a exprimat, de asemenea, rezervele asupra demersurilor efectuate de Tripoli.

"Am fost întotdeauna clari în legătură cu ce ar trebui să fie următoare etapă, asupra nevoii unei veritabile încetări a focului şi unei încetări a violenţelor", a declarat un purtător de cuvânt al premierului britanic David Cameron.

"Noi nu căutăm o strategie de ieşire pentru Kadhafi", a adăugat el, în timp ce se multiplicau informaţiile de presă privind o posibilă negociere a plecării de la putere a liderului libian, cu ajutorul fiilor săi.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici