Regimul lui Muammar Kadhafi denunţă restricţiile impuse asupra navigaţiei maritime

Regimul colonelului Muammar Kadhafi a apreciat miercuri că rezoluţiile 1.970 şi 1.973 ale Consiliului de Securitate al ONU, care interzic, între altele, importul de arme, au fost "deturnate de la scopul lor" şi transformate în "ceea ce pare a fi o blocadă navală".

19 afișări
Imaginea articolului Regimul lui Muammar Kadhafi denunţă restricţiile impuse asupra navigaţiei maritime

Regimul lui Muammar Kadhafi denunţă restricţiile impuse asupra navigaţiei maritime (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"În contextul în care rezoluţiile 1.970 şi 1.973 interzic exportul de mărfuri care pot fi utilizate în acţiuni militare (...) în Libia, aplicarea acestor rezoluţii a fost deturnată de la scopul său şi transformată în ceea ce pare a fi o blocadă navală totală", potrivit unui comunicat al Ministerului Afacerilor Externe.

Ministerul a adăugat că interdicţia vizează doar importul a tot ceea ce poate fi utilizat în scopuri militare, ca arme, muniţie, vehicule şi echipamente militare, echipamente paramilitare şi piese de schimb.

Ministerul a subliniat că rezoluţiile ONU nu interzic importul de produse de primă necesitate, ca hrană, îmbrăcăminte, hidrocarburi şi medicamente.

Potrivit comunicatului, navelor libiene li s-a "interzis să navigheze în apele libiene, în zona economică exclusivă sau să îşi părăsească porturile".

Ministerul a denunţat, în special, interdicţia de importare de hidrocarburi din portul Al-Skhira (sudul tunisian), în momentul în care această bogată ţară petroliferă se confruntă cu o penurie de carburant, fără precedent.

Regimul a criticat, de asemenea, restricţiile impuse navelor de pescuit, percheziţionate în permanenţă de forţele coaliţiei, potrivit comunicatului dat publicităţii de agenţia oficială Jana.

Acesta a cerut "comunităţii internaţionale să ia măsuri urgente pentru a pune capăt acestor dificultăţi, pentru a evita orice repercursiuni negative asupra civililor", a adăugat aceeaşi sursă.

O coaliţie internaţională a intervenit în Libia, la 19 martie, cu un mandat ONU, pentru a pune capăt reprimării sângeroase a revoltei contra regimului autoritarist al colonelului Muammar Kadhafi, aflat la putere de aproximativ 42 de ani. NATO a preluat comanda intervenţiei militare la 31 martie.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici