Republica Moldova a suspendat relaţiile cu ataşatul militar al Rusiei la Chişinău

Republica Moldova a suspendat orice relaţii diplomatice cu ataşatul militar al Rusiei la Chişinău, după ce acesta a participat la o paradă militară prin care Tiraspolul a marcat 25 de ani de "independenţă", a anunţat marţi ministrul moldovean al Apărării Anatol Salaru într-o emisiune televizată.

1090 afișări
Imaginea articolului Republica Moldova a suspendat relaţiile cu ataşatul militar al Rusiei la Chişinău

Republica Moldova a suspendat relaţiile cu ataşatul militar al Rusiei la Chişinău (Imagine: Cristina Nichitus Roncea / Mediafax Foto)

"Ataşatul militar de la Ambasada rusă a primit o notă verbală de la Ministerul de Externe, dar şi toate celelalte ambasade au primit această notă", a declarat ministrul în emisiunea "Tema Săptămânii", pe postul Canal2, citat de Unimedia.

Prin această notă, diplomaţia moldoveană le sugera misiunilor diplomatice să nu participe la parada militară de la Tiraspol, a declarat ministrul.

"Participarea lor va însemna un act neprietensc faţă de ţara noastră", a spus Salaru că avertiza nota.

Ministrul a anunţat că l-a informat pe preşedintele Nicolae Timofti în legătură cu "sfidarea Republicii Moldova" şi a adăugat că aşteaptă ca ataşatul militar al Ambasadei Rusiei să-şi ceară scuze în mod public sau să fie rechemat.

Potrivit portalului rus Sputnik, ministrul a declarat pentru postul naţional moldovean de radio că Chişinăul consideră gestul ataşatului un "pas neprietensc" din partea Rusiei, motiv pentru care Republica Moldova a decis să suspende toare relaţiile militare cu Rusia.

Anterior, un reprezentant al Ambasadei Rusiei a fost convocat la Ministerul moldovean de Externe pentru a explica acţiunile ataşatului, scrie portalul citând agenţia de ştiri Regnum.

"Suntem îngrijoraţi de această situaţie şi am subliniat natura inacceptabilă a unui asemenea gest", a declarat pentru Regnum ministrul moldovean de Externe Natalia Gherman.

Tiraspolul a organizat miercurea trecută o paradă militară prin care a marcat 25 de ani de la "independenţa" Transnistriei. Peste 2.000 de militari şi 123 de vehicule militare au luat parte la paradă, precizează portalul rus.

Transnistria, care şi-a proclamat independenţa faţă de Chişinău în urma războiului din perioada 1990-1992, pe fondul unor temeri potrivit cărora Republica Moldova plănuia să se reunească cu România, nu este recunoscută de către comunitatea internaţională şi nici de Moscova. Însă, pe teritoriul regiunii moldovene separatiste se află aproximativ 1.500 de membri ai trupelor ruse de menţinere a păcii, precum şi trupe care păzesc armamentul din perioada sovietică staţionat în regiune.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici