Reuniune a membrilor permanenţi ai Consiliului de Securitate al ONU, privind Siria

Ambasadorii celor cinci membri permanenţi ai Consiliului de Securitate s-au reunit, miercuri, la sediul ONU din New York pentru a examina un proiect britanic de rezoluţie privind Siria, potrivit diplomaţilor.

539 afișări
Imaginea articolului Reuniune a membrilor permanenţi ai Consiliului de Securitate al ONU, privind Siria

Reuniune a membrilor permanenţi ai Consiliului de Securitate al ONU, privind Siria (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Aceste consultări cu uşile închise au loc între Statele Unite, Franţa, Marea Britanie, Rusia şi China. Premierul britanic David Cameron a anunţat miercuri că Londra va prezenta o rezoluţie "care condamnă atacul chimic" din 21 august din Siria şi "autorizează măsurile necesare pentru protejarea civililor", inclusiv folosirea forţei armate.

"Reuniunea P5 este în curs", a afirmat un diplomat. "Va fi prezentată propunerea britanică".

Potrivit Guvernului britanic, această rezoluţie "va autoriza toate măsurile necesare în virtutea capitolului VII al Cartei ONU pentru protejarea civililor împotriva armelor chimice" în Siria. Capitolul VII prevede măsuri coercitive în caz de ameninţări împotriva păcii şi securităţii internaţionale, care pot merge de la sancţiuni la o operaţiune militară.

Această rezoluţie, dacă va fi adoptată, va oferi o mai mare legitimitate unui eventual atac militar împotriva regimului Bashar al-Assad.

Dar Rusia, aliat fidel al regimului sirian, a afirmat deja că va trebui să aştepte revenirea anchetatorilor ONU, în prezent aflaţi în Siria, înainte de a discuta o rezoluţie. Moscova s-a folosit de dreptul său de veto în cazul a trei proiecte de rezoluţie occidentale care urmăreau să facă presiune asupra Damascului de la începutul crizei, siriene, în martie 2011.

Secretarul general al ONU, Ban Ki-moon a declarat miercuri că experţii ONU au nevoie de patru zile pentru a-şi încheia misiunea la faţa locului.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici