Reuters: Germania şi Franţa doresc mai mulţi bani şi putere pentru OMS

  • Germania şi Franţa doresc să acorde mai mulţi bani şi putere Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii
  • Mişcarea vine după ce pandemia COVID-19 a subliniat slăbiciunile financiare şi juridice de lungă durată ale agenţiei ONU, arată un document intern analizat de Reuters.
  • Reformele propuse ar putea fi discutate la întânirea OMS de la jumătatea lunii septembrie, au declarat pentru Reuters trei oficiali familiarizaţi cu discuţiile.
248 afișări
Imaginea articolului Reuters: Germania şi Franţa doresc mai mulţi bani şi putere pentru OMS

Într-un document comun difuzat printre diplomaţi implicaţi în negocierile de reformă, Berlinul şi Parisul au declarat că mandatul OMS, care include prevenirea focarelor în întreaga lume şi ajutorarea guvernelor de a le aborda, nu este susţinut cu resurse financiare şi puteri legale suficiente.

„Nu numai în timpul pandemiei actuale, a devenit clar că OMS nu are capacitatea completă de a îndeplini acest mandat”, se arată în documentul văzut de Reuters.

Un diplomat occidental la Geneva, referindu-se la contribuţiile statelor membre bazate pe PIB-ul lor, a declarat: „Punctul cheie este nepotrivirea dintre mandatul OMS şi finanţare sa. Ar trebui să aibă mai mulţi bani"

Franţa şi Germania caută un consens „de la Washington până la Beijing” în jurul documentului, a spus o sursă apropiată discuţiilor.

Această mişcare arată interesul celor două ţări pentru o revizuire care vizează consolidarea OMS, în ciuda discuţiilor cu Statele Unite, care au eşuat la începutul lunii august.

Franţa şi Germania, ai căror miniştri ai Sănătăţii au angajat noi fonduri după discuţiile cu directorul general OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, în iunie, nu şi-au ascuns criticile faţă de OMS.

Însă abordarea lor este foarte diferită de cea a administraţiei Trump, care a redus finanţarea, şi-a anunţat retragerea SUA acuzându-l pe Tedros că este o marionetă a Chinei.

Planul de reformă franco-german este axat pe consolidarea OMS, în mare parte pentru a împuternici organizaţia să poată fi mai critică cu statele membre dacă nu respectă regulile globale privind transparenţa în raportarea problemelor de sănătate şi a bolilor.

Un oficial al guvernului german, solicitat de Reuters să comenteze documentul, a spus: „Germania împreună cu alte state doresc o reformă, negocierile sunt în curs pe diferite niveluri.”

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici