REVOLTE la Moscova în urma uciderii unui tânăr rus de către un imigrant - FOTO

Mii de persoane au participat duminică la revolte în sudul Moscovei, în semn de protest faţă de uciderea unui tânăr rus, săptămâna aceasta, de către un bărbat care nu este de origine slavă şi care a reuşit să fugă.

1958 afișări
Imaginea articolului REVOLTE la Moscova în urma uciderii unui tânăr rus de către un imigrant - FOTO

Revolte la Moscova în urma uciderii unui tânăr rus de către un bărbat care nu este de origine slavă (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Participanţii la revolte, majoritatea tineri, au spart intrarea în centrul comercial Biriuza din cartierul Biriuliovo, în sudul capitalei ruse, au bătut paznici şi au spart ferestre şi vitrine, după care au încercat să incendieze clădirea, potrivit postului de radio Ecoul Moscovei.

Mulţimea a spart ulterior intrarea unui depozit de legume vecin, unde muncesc numeroşi imigranţi, pe care locuitorii îi acuză că sunt responsabili de nivelul de infracţionalitate foarte ridicat în acest sector, a constatat un forograf AFP. "Rusia, ruşilor", scandau protestatarii.

Ei au spart geamurile şi farurile unui camion parcat pe terenul depozitului, după care au început să se disperseze. Cel mult 50 de protestatari se aflau în continuare la faţa locului până spre ora 16.00 GMT (19.00, ora României), potrivit unui fotograf AFP.

Zece vehicule aparţinând forţelor speciale de poliţie au fost trimise la faţa locului, mai mulţi participanţi la revolte au fost arestaţi, iar alţii au încercat să se opună arestării, aruncând cu sticle goale în direcţia poliţiştilor, potrivit postului de radio Ecoul Moscovei.

Potrivit unor martori, naţionalişti radicali se aflau printre participanţii la revolte, a adăugat postul.

O anchetă pentru "huliganism" a fost deschisă în urma acestor revolte, a declarat poliţia din Moscova, care a anunţat şapte reţineri.

La început, aproximativ 200 de persoane s-au adunat în apropiere de centrul Biriuza, pentru a protesta faţă de uciderea lui Egor Şcerbakov, în vârstă de 25 de ani, înjunghiat joi în faţa logodnicei sale. Însă reuniunea a degenerat.

Criminalul, care a reuşit să fugă, ar fi un bărbat originar din Asia Centrală sau Caucaz, potrivit unor imagini înregistrate de o cameră de supraveghere video.

Locuitorii afirmă că convinşi că este vorba despre un imigrant ilegal şi îndeamnă autorităţile să consolideze lupta împotriva imigraţiei clandestine la Moscova.

O anchetă penală pentru crimă a fost deschisă, poliţia propunând o recompensă în valoare de un milion de ruble (aproximativ 22.800 de euro) celui care va ajuta la arestarea presupusului criminal, potrivit unei purtătoare de cuvânt a forţelor de ordine locale, citate de agenţia publică Itar-Tass.

"Vor fi luate toate măsurile pentru arestarea criminalului (...), cei mai buni anchetatori se vor ocupa de acest caz", a oferit asigurări un reprezentant al poliţiei în acest district, Aleksandr Polovinko, care s-a dus la locul unde s-au petrecut aceste revolte.

Însă locuitori reuniţi în apropierea centrului comercial au acuzat poliţia că nu adoptă măsuri suficiente în vederea prevenirii crimelor comise de către persoane originare din alte ţări şi au îndemnat la interzicerea accesului imigranţilor în Moscova.

Lupta împotriva imigraţiei ilegale a fost principala temă de campanie a candidaţilor în alegerile pentru Primăria Moscovei, iar odată cu apropierea acestui scrutin, care s-a desfăşurat pe 8 septembrie, au fost efectuate raiduri multiple împotriva persoanelor aflate în această situaţie.

Rusia, care se confruntă cu o lipsă a forţei de muncă din cauza unei grave crize demografice, găzduieşte milioane de imigranţi, provenind din ţări asiatice sau foste republici sovietice.

Aceşti imigranţi muncesc în general la negru, în ateliere de confecţii sau pe şantiere şi pieţe din Moscova, dar şi din alte oraşe ruse importante. Ei trăiesc în condiţii foarte dificile.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici