Rezervorul din Ungaria prezenta scurgeri de noroi roşu încă din iunie

Rezervorul în care era stocat noroi roşu toxic şi care a cedat luni în vestul Ungariei, provocând o catastrofă ecologică, prezenta scurgeri de mai multe luni, susţine organizaţia neguvernamentală ecologistă Fondul mondial pentru protecţia naturii (WWF) sâmbătă, într-un comunicat citat de AFP.

Rezervorul din Ungaria prezenta scurgeri de noroi roşu încă din iunie (Imagine: www.wwf.at)

O fotografie realizată în iunie arată că existau deja scurgeri de noroi roşu din rezervorul uzinei de alumină din Ajka (la 160 de kilometri vest de Budapesta), precizează WWF într-un comunicat publicat pe site-ul său de Internet.

Imaginile aeriene arată, de asemenea, urme roşii în exterior, la marginea rezervorului, în apropiere de zona care a cedat la începutul săptămânii, provocând moartea a şapte persoane, potrivit ultimului bilanţ provizoriu.

"Accidentul (...) ar fi putut fi evitat cu uşurinţă dacă exploatatorii şi-ar fi respectat obligaţiile", a declarat Andreas Beckmann, care conduce programul WWF pentru Dunăre, citat în comunicat. "Această neglijenţă şi lipsa măsurilor de securitate sunt la originea celei mai mari catastrofe ecologice din Ungaria", a subliniat el.

Aceste fotografii, care reprezintă o "probă" a stării precare a rezervorului şi care au fost publicate pe site-ul http://www.wwf.at/de/menu45/subartikel1617/, "vor fi examinate imediat", consideră WWF.

Organizaţia avertizează asupra siguranţei acestui tip de rezervoare în toată Ungaria, mai ales a celui din Almásfüzito, situat la 80 de kilometri de Budapesta, într-o zonă seismică din apropierea Dunării.

La 4 octombrie, sute de metri cubi de noroi roşu toxic s-au deversat dintr-un rezervor fisurat al uzinei din Ajka, exploatată de grupul ungar MAL, poluând o suprafaţă de 40 de kilometri pătraţi şi distrugând ecosistemul râurilor Torna şi Marcal. Acesta a ajuns sub o formă diluată în Raba, afluentul direct al Dunării, apoi chiar în marele fluviu. Potrivit experţilor ungari, s-au deversat între 600.000 şi 700.000 de metri cubi de noroi roşu.

Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte MEDIAFAX.RO pe FACEBOOK »

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

comentează și tu Momentan sunt 0 comentarii
Taguri:
UNGARIA ,
POLUARE ,
WWF
COMENTARII

Nu exista comentarii

COMENTEAZĂ ŞI TU
Eroare: Câmpurile marcate cu roşu nu sunt valide!
Comentariul a fost adǎ ugat!

Cod captcha invalid!

Introdu numǎrul din imagine:

* Faceţi click pe imagine pentru a genera alt numǎr
ŞTIRILE ZILEI
Versiunea: mobil  |  completa
ULTIMA ORĂ
Ce părea doar un zvon a devenit realitate. Anunţul neaşteptat facut de Gabriela Firea în direct