Rezultat referendum: Belarus renunţă la statutul de neutralitate şi poate cere Rusiei arme nucleare / Lukaşenko poate rămâne la putere până în 2035

  • Referendumul de modificare a constituţiei din Belarus a trecut, conform biroului electoral de la Minsk.
  • Rezultatul nu este o surpriză dat fiind controlul strict pe care preşedintele Alexander Lukaşenko îl exercită asupra alegerilor.
55910 afișări
Imaginea articolului Rezultat referendum: Belarus renunţă la statutul de neutralitate şi poate cere Rusiei arme nucleare / Lukaşenko poate rămâne la putere până în 2035

Rezultat referendum: Belarus renunţă la statutul de neutralitate şi poate cere Rusiei arme nucleare / Lukaşenko poate rămâne la putere până în 2035

Modificările ce au fost votate îi vor permite lui a-i permite lui Alexander Lukaşenko, în vârstă de 67 de ani, să conducă până în 2035. În plus va fi abolită o prevedere din constituţie ce defineşte Belarusul ca fiind o "zonă liberă de arme nucleare", deschizând, calea pentru întoarcerea armelor nucleare ruseşti în Belarus.

Belarusul a renunţat la armele nucleare după căderea Uniunii Sovietice.

Vorbind duminică la o secţie de votare, Lukaşenko a precizat că s-ar putea adresa preşedintelui rus Vladimir Putin pentru a cere arme nucleare pe teritoriul statului său.

"Dacă voi (Occidentul) transferaţi arme nucleare în Polonia sau Lituania, la graniţele noastre, atunci mă voi adresa lui Vladimir Putin pentru a returna armele nucleare pe care le-am dat fără nicio condiţie", a declarat Lukaşenko.

Declaraţiile lui Lukaşenko au venit în aceaşi zi în care Putin a ordonat comandamentului de descurajare nucleară să intre în alertă maximă, în condiţiile tensiunilor crescute cu Vestul după ce a invadat Ucraina

Referendumul care a eliminat statutul de neutralitate al Belarusului deschide calea pentru o cooperare militară mai puternică cu Rusia, care a desfăşurat forţe pe teritoriul belarus sub pretextul unor exerciţii militare şi apoi le-a trimis în Ucraina ca parte a invaziei care a început joi.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici