RFG voia să cumpere în anii '60 de la URSS reunificarea Germaniei. Cât ar fi costat

Germania de Vest intenţiona, în anii '60, să plătească Uniunii Sovietice pentru reunificarea germană o sută de miliarde de mărci, informează săptămânalul Der Spiegel, în ediţia de sâmbătă.

2445 afișări
Imaginea articolului RFG voia să cumpere în anii '60 de la URSS reunificarea Germaniei. Cât ar fi costat

Nikita Hruşciov (s) şi liderul RDG de la acea vreme, Walter Ulbricht (Imagine: Wikipedia)

Cancelarul Republicii Federale Germane (RFG) de la acea vreme, creştin-democratul Ludwig Erhard (1963-1966), voia să obţină reunificarea Germaniei în schimbul plăţii a "două miliarde de dolari pe an, timp de zece ani", adică 100 de miliarde de mărci germane, potrivit unui membru al Cancelariei din acea perioadă.

Acest "plan Erhard", care trebuia să fie apărat de Statele Unite în faţa Uniunii Sovietice conduse de Nikita Hruşciov (1953-1964), este evocat în documente declasificate ale CIA (agenţia de informaţii americană-n.r.), potrivit revistei germane.

Considerat "imatur şi nerealist" de diplomaţii americani de la acea vreme, care nu îi dădeau decât şanse mici să reuşească, planul întocmit în perioada Războiului Rece nu a fost niciodată adoptat.

Divizată din 1949 în două state, Republica Federală Germană (RFG) şi Republica Democrată Germană (RDG), Germania nu şi-a regăsit unitatea politică şi teritorială decât la 3 octombrie 1990.

Reunificarea germană a intervenit în urma unei revoluţii paşnice în RDG, care a condus la căderea Zidului Berlinului la 9 noiembrie 1989.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici