Risc de conflict regional în cazul unui nou raid israelian în Siria

Presa israeliană aprecia vineri că statul evreu riscă să fie constrâns să lanseze un nou raid în Siria, în cazul în care recenta operaţiune care îi este atribuită nu va fi suficientă pentru a descuraja transferurile de arme către Hezbollahul şiit libanez, aliat al Siriei şi Iranului.

312 afișări
Imaginea articolului Risc de conflict regional în cazul unui nou raid israelian în Siria

Risc de conflict regional în cazul unui nou raid israelian în Siria (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Siria a anunţat că aviaţia israeliană a bombardat miercuri dimineaţa un centru de cercetare militară aflat între Damasc şi graniţa libaneză, în timp ce surse din cadrul serviciilor de securitate au vorbit despre un raid israelian asupra unui convoi ce transporta armament.

"Oricât de sofisticată ar fi această operaţiune, va fi probabil imposibil să fie repetată fără a genera conflicte în regiune. A fost un eveniment unic", scrie corespondentul militar al cotidianului Yediot Aharonot.

"Dacă semnalul transmis sirienilor şi Hezbollahului, pentru a le spune să pună capăt circulaţiei necontrolate de arme ale armatei siriene, nu va fi primit, pentru următoarea operaţiune autorul atacului va trebui să se arate", adaugă acesta, făcând referire la confidenţialitatea atacului în privinţa căruia Israelul menţine oficial tăcerea.

El consideră drept puţin probabilă o ripostă imediată sub forma unor lansări de rachete înspre Israel şi vede un fapt pozitiv în faptul că "ministrul Apărării (Ehud Barak) şi-a permis să călătorească în Germania pentru a asista la o conferinţă a miniştrilor Apărării".

Acest convoi atacat nu va fi ultimul, preconizează un editorialist al aceluiaşi cotidian, subliniind printre altele că "Israelul nu va putea opri toate convoaiele".

"Muniţia chimică este o problemă, însă rachetele convenţionale nu sunt mai puţin ameninţătoare. Hezbollahul este o problemă, dar grupările islamiste care pot dobândi controlul asupra zonei frontaliere cu Golan (teritoriu sirian ocupat de Israel), nu sunt mai puţin pericolase. Ele vor avea aceleaşi rachete, aceleaşi muniţii, însă mai puţină responsabilitate", decât mişcarea şiită, continuă acesta.

Specialistul militar al cotidianului Haaretz explică şi el caracterul excepţional al operaţiunii, exlicând că "dacă Israelul a decis să îşi asume riscul de a acţiona în Siria în pofida avertismentului clar al Iranului, putem spune că a făcut-o din raţiuni operaţionale urgente, în speţă necesitatea de a opri transferul de arme specifice dinspre Siria către Hezbollah".

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici