Risc "foarte serios" de atentate teroriste în Marea Britanie

Marea Britanie se confruntă cu un "risc foarte serios" de atentate teroriste, a reiterat, luni, ministrul de Interne Theresa May, cu câteva ore înainte de publicarea priorităţilor de securitate naţională de către Guvern.

32 afișări
Imaginea articolului Risc "foarte serios" de atentate teroriste în Marea Britanie

Risc "foarte serios" de atentate teroriste în Marea Britanie (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Există o ameninţare foarte serioasă din partea terorismului internaţional - şi de aceea nivelul ameninţării în Marea Britanie este sever", a anunţat May pentru postul de televiziune privat ITV.

Marea Britanie a trecut în ianuarie la nivelul "sever" de ameninţare teroristă, al doilea după cel "critic" şi urmat de "important", "moderat" şi "scăzut".

"Aceasta înseamnă că un atac este foarte probabil şi că fiecare trebuie să fie vigilent", a subliniat ministrul de Interne.

"Ceea ce noi observăm astăzi este că sursele de ameninţare sunt mai diversificate, dar suntem absolut siguri că există o ameninţare foarte serioasă din partea terorismului internaţional".

Guvernul urmează să publice luni raportul privind Strategia de securitate naţională, în funcţie de care se vor stabili cheltuielile bugetare în domeniul Apărării.

Potrivit experţilor militari, terorismul internaţional şi cel informatic se situează între cele mai importante ameninţări identificate în document. Riscul unui conflict militar se situează pe locul al patrulea, după riscurile naturale cum ar fi inundaţiile, potrivit documentului ce enunţă priorităţile de securitate şi care urmează să fie publicat în cursul zilei.

Accentul pus pe terorism şi terorism informatic se coordonează cu reorientarea aşteptată a cheltuielilor din domeniul Apărării în favoarea unităţilor militare de intervenţie rapidă, a serviciilor de informaţii şi a forţelor speciale şi în detrimentul regimentelor de blindate şi avioane care domină echipamentul încă din timpul Războiului Rece.

Tăierile bugetare vor afecta 7 până la 8 la sută din bugetul Apărării, respectiv mai puţin decât efortul iniţial de 10 la sută cerut de Ministerul Economiei.

Numeroşi miniştri urmau să facă faţă unor reduceri de 25 la sută din cheltuielile lor, potrivit presei.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici