Rishi Sunak: Marea Britanie „descurajează” utilizarea bombelor cu dispersie

Rishi Sunak a declarat că Marea Britanie „descurajează” utilizarea bombelor cu dispersie, după ce SUA a acceptat să le trimită în Ucraina. Preşedintele Joe Biden s-a confruntat cu critici pentru furnizarea acestor muniţii din cauza istoricului lor de ucidere şi mutilare a civililor, scrie Sky News.

596 afișări
Imaginea articolului Rishi Sunak: Marea Britanie „descurajează” utilizarea bombelor cu dispersie

Rishi Sunak: Marea Britanie „descurajează” utilizarea bombelor cu dispersie

Premierul Rishi Sunak a declarat că Marea Britanie este una dintre cele 123 de ţări care au semnat o convenţie care interzice utilizarea lor şi că va continua să se concentreze pe furnizarea de tancuri şi arme cu rază lungă de acţiune pentru a ajuta la lupta împotriva Rusiei.

El a adăugat: „Vom continua să ne facem partea noastră pentru a sprijini Ucraina împotriva invaziei ilegale şi neprovocate a Rusiei, dar am făcut acest lucru prin furnizarea de tancuri grele de luptă şi, cel mai recent, de arme cu rază lungă de acţiune, şi sperăm că toate ţările pot continua să sprijine Ucraina. Actul de barbarie al Rusiei provoacă suferinţe de nedescris pentru milioane de oameni. Este corect să îi ţinem piept în mod colectiv.” Sunak se va întâlni cu Joe Biden la Londra, luni, înainte de un summit NATO.

Bombele cu dispersie explodează în aer şi eliberează „bombele” care se împrăştie pe o suprafaţă mare. Opozanţii spun că acestea ucid fără discriminare şi că unele dintre muniţiile mai mici pot să nu detoneze, ceea ce reprezintă un risc pe termen lung pentru civili.

Biden a numit-o „o decizie dificilă”, dar a spus că a trebuit să acţioneze deoarece „ucrainenii rămân fără muniţie”. Statele Unite spun că Kievul a dat asigurări că nu va folosi bombe cu dispersie în zonele urbane, dar unii aliaţi NATO vor fi probabil neliniştiţi în legătură cu aprovizionarea lor.

Convenţia privind muniţiile cu dispersie interzice utilizarea sau stocarea acestora din cauza efectului lor nediscriminatoriu asupra populaţiei civile, deşi SUA, Ucraina şi Rusia nu sunt semnatare. Atât Moscova, cât şi Kievul au folosit muniţii cu dispersie până acum în război.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici