Robert Gates: Situaţia din Libia ameninţa să destabilizeze Egiptul şi Tunisia

Situaţia din Libia ameninţa să destabilizeze Tunisia şi Egiptul şi să "pună în pericol" revoluţiile din cele două ţări vecine, a apreciat duminică secretarul american al Apărării, Robert Gates, justificând intervenţia americană.

148 afișări
Imaginea articolului Robert Gates: Situaţia din Libia ameninţa să destabilizeze Egiptul şi Tunisia

Robert Gates: Situaţia din Libia ameninţa să destabilizeze Egiptul şi Tunisia (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Confruntările între regimul colonelului Muammar Kadhafi şi opoziţie "riscau să pună în pericol revoluţiile din Tunisia şi Egipt", a declarat el pentru postul de televiziune ABC, în cadrul unui interviu alături secretarul american de Stat, Hillary Clinton.

Gates a mai afirmat că obiectivul militar al intervenţiei în Libia nu este înlăturarea de la putere a colonelului Muammar Kadhafi, pentru că orice "schimbare de regim" este "foarte complicat" de pus în aplicare.

"Aşa cum am mai văzut în trecut, o schimbare de regim este ceva foarte complicat. Uneori durează mult timp, alteori se poate întâmpla repede. Dar aceasta nu a făcut niciodată parte din obiectivul militar" în Libia, a precizat Gates, invitat la emisiunea This Week de la postul ABC, alături de Hillary Clinton.

Înlăturarea de la putere în câteva săptămâni a lui Saddam Hussein, în 2003, nu a împiedicat Statele Unite să rămână blocate în conflictul irakian în anii care au urmat. În Afganistan, operaţiunile militare continuă la aproape zece ani de la înlăturarea regimului talibanilor.

Preşedintele american, Barack Obama, precum şi alţi lideri occidentali, au făcut apel de nenumărate ori la colonelul Kadhafi "să plece", dar acest obiectiv nu figurează în mandatul încredinţat forţelor coaliţiei internaţionale de ONU.

"Aceasta este diferenţa între o misiune militară şi un obiectiv politic", a explicat secretarul Apărării, în cursul emisiunii Face the Nation de la postul CBS.

"În timpul unei campanii militare, unul dintre lucrurile esenţiale, cred eu, este să nu defineşti un scop pe care nu eşti sigur că îl vei atinge", a adăugat el.

Rezoluţia Consiliului de Securitate al ONU autorizează forţele coaliţiei internaţionale să aplice un embargo asupra armelor cu destinaţia Libia, să protejeze populaţia civilă şi să instaureze o zonă de interdicţie aeriană.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici