Roma intensifică lupta împotriva corupţiei. Premierul italian: Aceste măsuri sunt o ocazie uriaşă pentru Italia

Consiliul de Miniştri al Italiei a adoptat, vineri, un decret-lege privind intensificarea luptei împotriva corupţiei, pe fondul izbucnirii unor scandaluri implicând ofiţeri şi personalităţi politice, a anunţat şeful Guvernului, Matteo Renzi.

159 afișări
Imaginea articolului Roma intensifică lupta împotriva corupţiei. Premierul italian: Aceste măsuri sunt o ocazie uriaşă pentru Italia

Roma intensifică lupta împotriva corupţiei. Premierul italian: Aceste măsuri sunt o ocazie uriaşă pentru Italia (Imagine: Hepta)

"Am hotărât să atribuim Autorităţii naţionale anticorupţie (ANAC) puterile autorităţii de control a contractelor şi serviciilor publice", a declarat Renzi pentru presă la finalul Consiliului de Miniştri.

Guvernul italian a decis astfel să creeze un fel de "super-autoritate" de luptă împotriva corupţiei, regrupând mai multe servicii sub direcţia magistratului Raffaele Cantone, actualul preşedinte al ANAC.

Evocând tradiţionala lentoare a justiţiei italiene, Renzi a explicat că decizia a fost luată pentru că ANAC ar putea să acţioneze mult mai rapid pentru a preveni eventuale acte de corupţie.

"Dacă ANAC va avea îndoieli asupra comportamentului unei societăţi, va putea solicita prefectului vizat să o pună sub tutelă.

"În caz de afaceri dubioase, ANAC va avea puterea de a semnala problema şi de a propune punerea sub tutelă a părţii implicate din cadrul întreprinderii", a declarat Renzi.

Premierul italian a declarat că aceste măsuri sunt o "ocazie uriaşă" pentru Italia.

"După o primă lectură, mi se pare că soluţiile alese sunt curajoase şi merg în direcţia bună", a reacţionat Cantone, "ţarul" luptei anticorupţie.

Italia este afectată de mai multe săptămâni de scandaluri politico-financiare de corupţie.

Ultima victimă a acestor scandaluri, primarul de stânga al Veneţiei, Giorgio Orsoni, implicat într-o afacere de corupţie şi spălare de bani, şi-a prezentat demisia vineri.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici