Rubla a fost pusă oficial în circulaţie în Crimeea

Autorităţile din Crimeea au anunţat luni punerea în circulaţie a rublei în peninsulă, dar băncile şi comercianţii continuă să folosească aproape exclusiv moneda ucraineană, grivna.

218 afișări
Imaginea articolului Rubla a fost pusă oficial în circulaţie în Crimeea

Rubla a fost pusă oficial în circulaţie în Crimeea (Imagine: Shutterstock)

"Începând de astăzi (luni n.r.) putem în mod oficial să efectuăm plăţi în ruble. Grivna rămâne în vigoare până la 1 ianuarie 2016", a afirmat premierul regiunii, Serghei Axionov, pe contul său de Twitter.

Vicepremierul Crimeei, Rustam Temirgaliev, citat de RIA Novosti, a spus că plata pensiilor în ruble debutează luni, cu 300 de milioane de ruble (6 milioane euro).

Informaţia a fost confirmată ulterior şi de agenţia de presă de stat Itar-Tass.

Legea de anexare a Crimeei la Federaţia Rusă, adoptată săptămâna trecută de Parlamentul rus, stipulează că rubla va fi moneda oficială în peninsulă, de la intrarea în vigoare a documentului, care prevede o perioadă de tranziţie până la 1 ianuarie 2016.

Băncile şi comercianţii au continuat însă luni să folosească grivna.

"Nu avem nicio instrucţiune privind introducerea rublei", a declarat un angajat al unei agenţii a UniCredit.

Un angajat al poştei din Sevastopol a spus că pensiile vor fi plătite în ruble, dar nu se ştie când.

Magazinele din Sevastopol vizitate de AFP au indicat că nu au primit nicio instrucţiune şi că refuză rublele.

"Casele noastre de marcat nu au fost reconfigurate pentru ruble, dar se pare că unele supermarketuri au făcut acest lucru", a spus o vânzătoare.

Un purtător de cuvânt al primăriei din Sevastopol a spus că rubla este deja în circulaţie.

"O perioadă de timp preţurile vor fi stabilite în cele două monede, iar plăţile vor putea fi făcute cu ambele. Populaţia va avea posibilitatea să schimbe grivnele în ruble", a spus Igor Dolgopolov.

La Simferopol, reprezentanţii unui hotel au declarat că acceptă ruble, dar le transformă în grivne.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici