Rusia a lansat rachete de croazieră în timpul exerciţiilor aeriene de săptămâna aceasta

Un avion rus de vânătoare de tip MiG-31 a interceptat şi distrus o rachetă de croazieră lansată de un bombardier rus în cadrul simulării unei misiuni, a anunţat joi Ministerul rus al Apărării.

590 afișări
Imaginea articolului Rusia a lansat rachete de croazieră în timpul exerciţiilor aeriene de săptămâna aceasta

Rusia a lansat rachete de croazieră în timpul exerciţiilor aeriene de săptămâna aceasta (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Aproximativ 250 de aeronave militare ruseşti au participat săptămâna aceasta la exerciţii de reacţie rapidă în nord-vestul ţării, ultimele dintr-o serie de manevre condamnate dur de către Occident în ultimele luni.

"Racheta de croazieră a fost distrusă la o altitudine de 300 de metri, de la o distanţă de zece kilometri de ţintă", a anunţat ministerul rus într-un comunicat, citat de portalul de propagandă Sputnik, relatează site-ul InternationalBusinessTimes.com. Exerciţiile urmau să se încheie joi.

Oficiali ruşi au pus accentul pe formarea piloţilor şi exerciţiile aeriene de luptă în ultimele luni, în cadrul planurilor preşedintelui rus Vladimir Putin de modernizare a forţelor armate până la sfârşitul acestui deceniu. Aproximativ 12.000 de militari şi 250 de aeronave militare au fost implicate în antrenamentul din această săptămână. Participanţii au fost formaţi în tactici de luptă aeriene, misiuni de recunoaştere şi simulare - ca de exemplu lupta împotriva unui eventual bombardament inamic cu rachete -, potrivit agenţiei ruse de presă de stat Tass.

Statele Unite, Uniunea Europeană (UE) şi membri NATO au criticat dur intensificarea activităţilor militare ruseşti de după agresiunea Rusiei în Ucraina de anul trecut încoace. Moscova a fost condamnată ferm de către comunitatea internaţională pentru anexarea Peninsulei ucrainene Crimeea, la Marea Neagră, în martie 2014, şi presupusa ei implicare directă în războiul din estul Ucrainei, soldat cu aproape 6.300 de morţi.

Îngrijorările faţă de acţiunile Rusiei au determinat NATO să îşi consolideze cooperarea cu ţări din Europa de Est aflate la frontierele Rusiei, ca Letonia şi Republica Moldova. Alianţa Nord-Atlantică şi-a exprimat totodată îngrijorarea faţă de motivaţia din spatele acestor manevre de reacţie rapidă ale Moscovei.

"Suntem îngrijoraţi de mărimea, amploarea şi frecvenţa exerciţiilor Rusiei de reacţie rapidă", a declarat un oficial NATO pentru CNN. "La trei dintre ele au luat parte peste 80.000 de militari. Unele dintre ele au fost folosite pentru mobilizarea trupelor şi anexarea Crimeei, masarea unor forţe la frontiera Ucrainei şi susţinerea" rebelilor proruşi din estul Ucrainei, a subliniat acest oficial sub protecţia anonimatului.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici