Rusia a semnat un acord cu Osetia de Sud. NATO condamnă încălcarea suveranităţii Georgiei

Rusia a semnat miercuri un "Tratat de alianţă şi integrare" cu regiunea separatistă georgiană Osetia de Sud, o măsură care ar putea conduce la anexarea teritoriului, potrivit Wall Street Journal, Alianţa Nord-Atlantică denunţând iniţiativa Moscovei.

834 afișări
Imaginea articolului Rusia a semnat un acord cu Osetia de Sud. NATO condamnă încălcarea suveranităţii Georgiei

Liderul Administraţiei separatiste din Osetia de Sud, Leonid Tibilov şi preşedintele rus Vladimir Putin (Imagine: HEPTA)

Documentul a fost semnat la Kremlin de preşedintele rus, Vladimir Putin, şi de liderul Administraţiei separatiste din Osetia de Sud, Leonid Tibilov.

Acordul a fost semnat la exact un an de la anexarea de către Rusia a regiunii ucrainene Crimeea.

Alianţa Nord-Atlantică nu recunoaşte aşa-numitul Tratat de alianţă şi integrare semnat de Rusia cu regiunea separatistă georgiană Osetia de Sud, a afirmat secretarul general NATO, Jens Stoltenberg.

"Acest aşa-numit Tratat reprezintă o nouă manevră a Rusiei de a împiedica eforturile în curs ale comunităţii internaţionale în sensul consolidării securităţii şi stabilităţii regionale", afirmă Stoltenberg, potrivit unui comunicat oficial.

"Acordul încalcă suveranitatea şi integritatea teritorială ale Georgiei, intrând în contradicţie flagrantă cu principiile legislaţiei internaţionale, cu principiile Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa şi cu angajamentele internaţionale asumate de Rusia", adaugă Stoltenberg.

"Documentul nu contribuie la soluţionarea pe cale paşnică şi în mod durabil a situaţiei din Georgia", subliniază secretarul general NATO, insistând că regiunile separatiste Abhazia şi Osetia de Sud sunt teritorii ale Georgiei.

În noiembrie 2014, Rusia a semnat un acord asemănător cu Abhazia.

În anul 2008, Georgia, care speră să adere la NATO, a fost implicată într-un conflict cu Rusia privind suveranitatea asupra regiunilor separatiste Osetia de Sud şi Abhazia. La finalul confruntărilor, Moscova a recunoscut independenţa celor două teritorii georgiene.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici