Rusia acuză România şi SUA de lipsă de transparenţă

Rusia a acuzat vineri România şi Statele Unite de lipsă de transparenţă pe tema scutului antirachetă din Europa, după ce Moscova a aflat din presă despre luarea unor hotărâri de principiu în acest domeniu.

49 afișări
Imaginea articolului Rusia acuză România şi SUA de lipsă de transparenţă

Rusia acuză România şi SUA de lipsă de transparenţă (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Suntem din nou martorii luării unor hotărâri pripite în domeniul apărării antirachetă în Europa", a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Afacerilor Externe, Andrei Nesterenko, criticând lipsa de transparenţă a românilor şi americanilor.

"Suntem îngrijoraţi să aflăm despre hotărârile de principiu asupra scutului american în Europa, nu de la partenerii noştri de la Washington sau Bucureşti, ci prin intermediul presei", a subliniat el.

Nesterenko a insistat, de asemenea, asupra faptului că această abordare nu corespunde "viziunii de parteneriat pe picior de egalitate în domeniul apărării antirachetă" pe care şi-o doreşte Moscova.

Rusia "are întrebări serioase" cu privire la obiectivul real al amplasării unor elemente ale noului scut american antirachetă în Europa, a declarat el.

"Avem în continuare întrebări serioase privind adevăratul obiectiv al sistemului american antirachetă", a precizat Nesterenko, în cadrul unei conferinţe de presă.

"Vom continua să ne opunem tuturor actelor îndoielnice şi unilaterale care pot avea un impact negativ asupra securităţii internaţionale", a afirmat acesta.

România a anunţat recent că este pregătită să găzduiască pe teritoriul său elemente ale scutului american antirachetă, care este din nou un motiv de divergenţe între Moscova şi Washington.

Ministerul român al Afacerilor Externe a anunţat, la 19 februarie, că desfăşoară o campanie de informare în rândul ţărilor vecine, privind hotărârea României de a găzdui pe teritoriul său interceptoare de rachete balistice, în cadrul noului proiect american.

Rusia a criticat primul proiect al scutului antirachetă din Europa, elaborat de administraţia preşedintelui american George W. Bush, afirmând că acesta reprezintă o ameninţare pentru securitatea ţării.

Noul sistem, prezentat în septembrie 2009 de administraţia lui Barack Obama, în urma unei reevaluări a ameninţării balistice iraniene, este destinat contracarării rachetelor cu rază de acţiune scurtă şi medie. Această nouă abordare a fost, iniţial, salutată de Moscova.

Nesterenko şi-a exprimat vineri regretul asupra faptului că securitatea europeană este pe cale să devină "ostatica unor presupuse ameninţări cu rachete care sunt definite într-un mod unilateral", părând să minimizeze pericolul pe care Iranul îl reprezintă în opinia Statelor Unite.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici