Rusia anunţă că verifică acuzaţii cu privire la o a doua încălcare a spaţiului aerian al Turciei. Ambasadorul rus la Ankara, convocat din nou

Guvernul rus analizează o acuzaţie potrivit căreia unul dintre avioanele sale care operează în Siria a încălcat spaţiul aerian turc într-un nou incident, a anunţat marţi Ambasada rusă la Ankara, citată de agenţia rusă Tass, relatează Reuters în pagina electronică. Între timp, Turcia l-a convocat pe ambasadorul rus la Ankara pentru a doua oară, în urma unei noi încălcări a spaţiului aerian turc de către un avion rusesc de război, în zona frontierei cu Siria.

2603 afișări
Imaginea articolului Rusia anunţă că verifică acuzaţii cu privire la o a doua încălcare a spaţiului aerian al Turciei. Ambasadorul rus la Ankara, convocat din nou

Rusia anunţă că verifică acuzaţii cu privire la o a doua încălcare a spaţiului aerian al Turciei. Ambasadorul rus la Ankara, convocat din nou

Turcia s-a plâns luni seara târziu că un avion rusesc de război i-a încălcat spaţiul aerian, duminică, o a doua astfel de încălcare în ultimele zile, ceea ce a determinat Ankara să-l convoace din nou pe ambasadorul Moscovei.

Prima incursiune, sâmbătă, a determinat Statele Unite şi NATO să acuze Rusia, iar Ankara să ameninţe cu un răspuns, amplificând perspectivele unei confruntări directe între foştii inamici din Războiul Rece.

"Ministerul turc de Externe l-a convocat pe ambasadorul nostru pentru a doua oară, luni", a declarat Igor Mitiakov, ataşatul de presă al Ambasadei Rusiei, citat de agenţia rusă. "Partea rusă ne-a înmânat informaţii referitoare la o încălcare a spaţiului ei aerian. Partea rusă verifică datele", a anunţat el.

Ministerul rus al Apărării a anunţat că prima incursiune a avut loc în mod accidental, şi că avionul de vânătoare de tip Su-30 a intrat în spaţiul aerian al Turciei "timp de câteva secunde". "Măsurile necesare" au fost luate în vederea asigurării ca astfel de incidente să nu se repete, a subliniat ministerul.

Moscova a anunţat că baza aeriană siriană Khmeimim, de unde pleacă în misiuni avioanele ruseşti, se află la aproximativ 30 de kilometri de frontiera turcă şi că avionul a fost nevoit să se apropie de frontieră, dinspre nord, în anumite condiţii meteorologice nefavorabile.

"Incidentul a fost rezultatul unor condiţii meteorologice nefavorabile în zonă", a subliniat ministerul luni, într-un comunicat, referindu-se la prima incursiune. "Aşadar nu este nevoie să căutăm vreo teorie a conspiraţiei în această privinţă", a comentat Apărarea rusă.

Rusia a dezminţit totodată altă acuzaţie din partea Turciei, potrivit căreia un avion rusesc a luat în cătare două avioane turceşti de vânătoare.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici