Rusia condamnă susţinerea "indecentă" oferită de anumite guverne europene opoziţiei ucrainene

Moscova condamnă susţinerea "indecentă" oferită de anumite guverne europene opoziţiei ucrainene, a declarat ministrul rus de Externe Serghei Lavrov, apreciind că situaţia din această ţară este pe cale să scape de sub orice control.

143 afișări
Imaginea articolului Rusia condamnă susţinerea "indecentă" oferită de anumite guverne europene opoziţiei ucrainene

Rusia condamnă susţinerea "indecentă" oferită de anumite guverne europene opoziţiei ucrainene (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Am fi preferat ca anumiţi colegi de-ai noştri să nu se comporte cu atâta dezinvoltură faţă de criza ucraineană", a spus şeful diplomaţiei ruse.

El a evocat evenimente din decembrie, când "membri ai mai multor guverne europene au luat parte la manifestaţii antiguvernamentale într-o ţară cu care întreţin relaţii diplomatice".

"Este pur şi simplu indecent", a apreciat Lavrov.

El a declarat că manifestanţi, care ocupă de două luni Piaţa Independenţei din Kiev, au ocupat inclusiv clădiri publice, ca de exemplu Primăria.

"Imaginaţi-vă că acest lucru se întâmplă în orice ţară din Uniunea Europeană. Este posibil? Nu s-ar fi permis niciodată aşa ceva", a apreciat ministrul rus.

"Acum sunt (comise) progromuri, atacuri asupra poliţiei, incendii, (se aruncă cu) cocteiluri Molotov, un fel de dispozitive explozive. Este îngrozitor, este o încălcare a tuturor normelor europene", a adăugat el.

"Apreciez că îndemnurile la calm pe care le lansează lideri ai opoziţiei ca Vitali Kliciko arată că situaţia este pe cale să scape de sub orice control", a mai declarat şeful diplomaţiei ruse.

Manifestaţiile din Ucraina au început în urmă cu două luni, după ce preşedintele Viktor Ianukovici a renunţat să semneze un acord de asociere cu UE, în schimbul unei reorientări către Rusia.

Europenii au acuzat regimul lui Vladimir Putin că a exercitat presiuni asupra Ucrainei, în special de natură economică.

O serie de oficiali europeni, inclusiv ministrul german de externe din perioada respectivă Guido Westerwelle, dar şi adjuncta secretarului de Stat american Victoria Nuland s-au dus, în decembrie, printre manifestanţi, în Piaţa Independenţei.

UE şi Statele Unite au acuzat luni puterea ucraineană că a provocat escaladarea confruntării cu opoziţia, adoptând legi considerate represive împotriva manifestanţilor.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici