Rusia îndeamnă ţări europene să facă lumină în cazul închisorilor CIA

Rusia îndeamnă ţări europene să ancheteze abuzurile comise în presupusele închisori CIA din Europa, după o solicitare similară făcută de organizaţia pentru drepturile omului Amnesty International, relatează site-ul agenţiei Sputnik.

118 afișări
Imaginea articolului Rusia îndeamnă ţări europene să facă lumină în cazul închisorilor CIA

Rusia îndeamnă ţări europene să facă lumină în cazul închisorilor CIA (Imagine: Bogdan Baraghin/Mediafax Foto)

"Colegii noştri europeni mai bine ar efectua investigaţii transparente privind încălcări ale drepturilor omului pe propriile teritorii în cadrul programului CIA, în loc să vâneze himere în materie de drepturile omului şi să impună standarde duble", a declarat Konstantin Dolgov, comisarul pentru Drepturile Omului al Ministerului rus de Externe.

Referindu-se la o solicitare similară făcută de Amnesty International, Dolgov a adăugat: "Cu ajutorul activ al instituţiilor şi organizaţiilor pentru drepturile omului, comunitatea internaţională trebuie să faciliteze obţinerea de rezultate în această privinţă, iar autorii faptelor ilegale trebuie aduşi în faţa justiţiei".

Amnesty International a îndemnat marţi guvernele ţărilor europene care au participat la programul secret de detenţie al CIA să acţioneze urgent pentru a-i aduce în faţa justiţiei pe cei responsabili, organizaţia pentru drepturile omului menţionând România, Lituania, Polonia, Marea Britanie, Macedonia şi Germania.

"Guvernele statelor europene care au cooperat în programul secret al CIA privind detenţia, interogarea şi operaţiuni de tortură, în cadrul războiului SUA împotriva terorismului, trebuie să acţioneze urgent pentru a-i aduce în faţa justiţiei pe cei responsabili, ca urmare a raportului Senatului american privind activităţile Agenţiei Centrale de Informaţii", cere Amnesty International într-un comunicat oficial. "Fără ajutor european, Statele Unite nu ar fi putut efectua atâţia ani în secret operaţiuni privind detenţia şi acte de tortură. Raportul senatorial american arată foarte clar că guvernele statelor europene au fost esenţiale pentru succesul operaţiunilor CIA, iar dovezile apărute în ultimii zece ani îndreaptă atenţia spre aliaţii europeni", afirmă Julia Hall, expert Amnesty International în Drepturile omului şi Combaterea terorismului. "Vremea negărilor şi a încercărilor de acoperire a trecut. Guvernele nu se mai pot baza pe argumente lipsite de fundament privind siguranţa naţională şi pe pretenţii referitore la secrete de stat pentru a ascunde rolurile jucate în acte de tortură şi în dispariţia unor oameni. A venit vremea să li se facă dreptate tuturor celor care au avut de suferit din cauza practicilor oribile - precum simularea înecului, agresiuni sexuale, simulări de execuţii - care au caracterizat aceste operaţiuni ilegale de combatere a terorismului", a adaugat Julia Hall.

Amnesty International solicită acţiuni din partea statelor europene, menţionând România, Lituania, Polonia, Marea Britanie, Macedonia şi Germania. Referindu-se la România, Amnesty International precizează: "După ani de negări, un fost şef al unui serviciu de informaţii şi consilier al preşedintelui de la acea vreme a admis recent că serviciile secrete au permis Statelor Unite să deschidă unul sau două centre secrete de detenţie. El a atribuit această cooperare eforturilor României pentru aderarea la NATO. Raportul Senatului SUA face referire la acest centru utilizând culoarea negru, iar detaliile sunt conforme cu informaţiile publice despre un centru secret al CIA din România. S-a relatat că România a primit milioane de dolari de la Administraţia SUA. Autorităţile române au anunţat lansarea unei investigaţii şi cer versiunea întreagă a raportului Senatului SUA".

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici