Rusia negociază pentru a redeschide instalaţii militare în Cuba şi Vietnam

Rusia negociază pentru a redeschide instalaţii militare din Cuba şi Vietnam, potrivit unui anunţ al comandantului marinei ruse, viceamiralul Viktor Cirkov, citat vineri de agenţia de presă RIA-Novosti.

1065 afișări
Imaginea articolului Rusia negociază pentru a redeschide instalaţii militare în Cuba şi Vietnam

Rusia negociază pentru a redeschide instalaţii militare în Cuba şi Vietnam (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Negociem pentru ca forţele navale ruse să poată fi staţionate şi în afara graniţelor Rusiei", a declarat oficialul.

"Negocierile au început în urmă cu câţiva ani. Studiem problema înfiinţării unor puncte de susţinere materială şi tehnică în Cuba, Seychelles şi în Vietnam", a menţionat Cirkov.

Interviul acordat agenţiei RIA-Novosti a fost difuzat înainte de reuniunea de la Soci, cu privire la Marea Neagră, la care participă preşedintele rus, Vladimir Putin, şi omologul vietnamez, Truong Tan Sang.

Rusia a anunţat în 2001 abandonarea bazei sale navale din golful Cam Ranh, din sudul Vietnamului, închiriat în virtutea acordului semnat în 1979 între Hanoi şi URSS. Rusia a anunţat şi retragerea din Cuba.

Moscova a motivat pe atunci că deciziile au fost luate din cauza necesităţii de a-şi concentra eforturile pentru a contracara în special ameninţarea teroristă.

Rusia nu a păstrat, în afară de portul din Sebastopol, din Crimeea, din sudul Ucrainei, acolo unde este momentan flota din Marea Neagră, decât "un punct de realimentare şi asistenţă tehnică", în portul din Tartus, în Siria, utilizat de marina rusă încă din 1970.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici