Rusia nu mai vinde arme noi Siriei

Rusia nu va mai vinde armament aliatului său arab, Siria, până atunci când situaţia se va stabiliza în această ţară, au declarat luni oficiali de rang înalt, responsabili cu exportul de armament, menţionând că acele contracte care au fost deja încheiate vor fi respectate.

470 afișări
Imaginea articolului Rusia nu mai vinde arme noi Siriei

Rusia nu mai vinde arme noi Siriei (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Rusia, la fel ca şi celelalte ţări, este preocupată de situaţia din Siria", a declarat şeful adjunct al Cooperării Militare Tehnice al Rusiei, Viaceslav Dzirkaln, în timp ce se afla la salonul aeronautic din Farnborough (Marea Britanie).

"Nu plănuim noi livrări de arme nou dezvoltate către această ţară", a declarat oficialul, citat de agenţiile de presă ruse. "Până când situaţia se va stabiliza, nu vor fi trimise arme noi", a menţionat Dzirkaln.

Rusia a susţinut că nu face altceva decât să respecte contractele în viguare, semnate cu Siria, şi că nu a livrat niciun fel de echipament de ultimă generaţie, de care dispune, de la debutul conflictului, în urmă cu 18 luni.

Mai multe companii care activează în domeniul Apărării au purtat propriile lor negocieri cu Damascul, şi au încheiat mai multe acorduri care, potrivit presei, nu au fost onorate până în prezent.

Dzirkaln s-a referit, în special, la livrarea noilor avioane de antrenament, Yak-130, expuse la salonul aeronautic.

Presa rusă a susţinut că mai multe avioane Yak sunt stipulate într-un contract de vânzare încheiat cu regimul lui Bashar al-Assad. Dzirkaln a subliniat că aceste avioane nu vor fi livrate, dar directorul agenţiei de export al armamentului, Aleksander Fomin, a susţinut la rândul său, că Moscova intenţionează să continue livrarea către Damasc a armelor şi echipamentelor militare care fac obiectul contractelor deja încheiate cu această ţară.

"Siria este o prietenă veche şi ne onorăm obligaţiile pe care le avem faţă de prietenii noştri", a declarat Fomin.

Rusia a încercat în luna iunie să livreze mai multe elicoptere de luptă, reparate, precum şi un sistem de apărare aeriană, către Siria, susţinând că este vorba despre un contract semnat de cele două ţări în urmă cu mai mulţi ani.

Această livrare a fost anulată după ce asiguratorul britanic a aflat despre conţinutul transportului şi a refuzat să îl mai asigure.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici