Rusia sfidează apelurile de a opri repetiţiile pentru parada din Piaţa Roşie. 15.000 de soldaţi, adunaţi într-un singur loc

  • Ministerul Apărării din Rusia continuă să facă planuri pentru parada fastuoasă din fiecare an din Piaţa Roşie, în ciuda pandemiei de coronavirus.
  • Rusia organizează pe ascuns repetiţii pentru parada Zilei Victoriei, programată pentru 9 mai.
  • Macron si alţi lideri mondiali sunt aşteptaţi la parada militară pentru a marca 75 de ani de la sfârşitul celui de-al doilea război mondial
  • Liderul opoziţiei, Alexei Navalny, a numit repetiţiile cu soldaţi un„teren de reproducere pentru coronavirus”
3425 afișări
Imaginea articolului Rusia sfidează apelurile de a opri repetiţiile pentru parada din Piaţa Roşie. 15.000 de soldaţi, adunaţi într-un singur loc

Rusia sfidează apelurile de a opri repetiţiile desfăşurate de Ziua Victoriei

Rusia organizează repetiţii pentru parada Zilei Victoriei, programată pentru 9 mai, în ciuda restricţiilor şi recomandărilor OMS la nivel mondial. Kremlinul refuză astfel să renunţe la o sărbătoare patriotică cu semnificaţie politică majoră, scrie The Guardian.

Presedintele rus, Vladimir Putin, ar trebui să-l găzduiască pe Emmanuel Macron, dar şi pe alţi lideri mondiali, la parada militară care va marca 75 de ani de la sfârşitul celui de-al doilea război mondial. Evenimentul este un reper istoric semnificativ pentru Rusia, dar şi o oportunitate pentru Putin să-şi relanseze relaţiile cu ţările din vest.

Dar, cu 12 milioane de moscoviţi ţinuţi închişi în apartamentele lor, în perioada de autoizolare, pregătirile pentru paradă generează îngrijorări în Rusia.

Un videoclip scurs în presă surpinde până la 15.000 de soldaţi aliniaţi pe un teren de paradă în afara Moscovei, unde ministerul apărării rus a confirmat că organizează repetiţii pentru eveniment.

 

 

„Câţi oameni sunt, 15.000? La naiba, şi au spus că nu trebuie să se adune mai mult de 50 de oameni într-un singur loc. Şi nici o mască nenorocită ", se aude o voce înregistrată în videoclip, care a fost filmată clandestin.

Procurorul general al Rusiei a cenzurat un site de ştiri pentru că a scris că parada poate fi anulată într-o regiune rusă din cauza coronavirusului, afirmând că articolul de presă a încălcat reglementările referitoare la fake news.

„9 mai este o dată sacră pentru milioane de milioane în ţările din Rusia şi ţările CSI”, scrie pe contul ministerului de externe pe Twitter. "Parada Zilei Victoriei este programată (măsurile sanitare au fost luate) şi se va desfăşura în Piaţa Roşie."

Liderul opoziţiei, Alexei Navalny, a criticat planurile, în ceea ce el a numit „idioţenia” ministrului apărării, Serghei Shoigu, pentru că a înaintat cu repetiţiile, numind mulţimile de soldaţi un potenţial „teren de reproducere pentru coronavirus”.

Ministerul Apărării din Rusia a spus că ia măsuri de precauţie pentru a asigura securitatea soldaţilor, inclusiv verificări periodice de temperatură. „Toţi membrii repetiţiilor ard din dorinţa de a participa la acest eveniment istoric şi îşi antrenează inimile”, a spus Igor Konashenkov, un purtător de cuvânt al ministerului.

Virusul a anulat câteva evenimente în Rusia. Putin a amânat deja un vot simbolic al publicului asupra amendamentelor constituţionale care i-ar permite să candideze pentru alte doi mandate în funcţia de preşedinte, cu un potenţial de a rămâne preşedinte până în 2036. Un forum de afaceri important din St Petersburg programat pentru iunie a fost, de asemenea, anulat.

Ziua Victoriei este cel mai important eveniment public rămas în calendarul Rusiei.

Rusia a confirmat luni 954 de noi infecţii cu coronavirus, urcând bilanţul până la 6.343, cu 47 de morţi.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici