Rusia şi China vor intensificarea relaţiilor strategice, pe fondul tensiunilor cu Occidentul

Preşedinţii Rusiei şi Chinei, Vladimir Putin şi Xi Jinping, au discutat vineri, prin videoconferinţă, despre modalităţi de intensificare a relaţiilor bilaterale, în contextul tensiunilor Moscovei cu Occidentul din cauza războiului din Ucraina.

381 afișări
Imaginea articolului Rusia şi China vor intensificarea relaţiilor strategice, pe fondul tensiunilor cu Occidentul

Rusia şi China vor intensificarea relaţiilor strategice, pe fondul tensiunilor cu Occidentul

Vladimir Putin l-a invitat pe Xi Jinping să efectueze "o vizită de stat" la Moscova la începutul anului 2023. "Vă aşteptăm, domnule preşedinte, drag prieten, vă aşteptăm în primăvara anului viitor pentru o vizită de stat la Moscova. Această vizită ar demonstra întregii lumi relaţiile strânse ruso-chineze", a afirmat Vladimir Putin, potrivit cotidianului Le Monde.
 
Liderul de la Kremlin a pledat pentru intensificarea cooperării militare cu Beijingul şi a salutat rezistenţa la "presiunile" occidentale. "În contextul presiunilor fără precedent şi provocărilor Occidentului, noi apărărm poziţiile noastre de principiu. Coordonarea Moscovei cu Beijingul pe scena internaţională are rolul creării unei ordini mondiale corecte şi fondate pe dreptul internaţional", a afirmat Putin.
 
La rândul său, preşedintele Chinei, Xi Jinping, a declarat că vrea intensificarea cooperării strategice cu Rusia în contextul situaţiei mondiale "dificile".
 
China este pregătită să colaboreze cu Rusia şi cu toate forţele progresiste din lume care se opun hegemonismului, politicii forţei, unilateralismului, protecţionismului şi acţiunilor de intimidare, a afirmat Xi Jinping, potrivit agenţiei Xinhua. Liderul de la Beijing a cerut acţiuni pentru garantarea suveranităţii, securităţii şi dezvoltării Chinei şi Rusiei.
 
Vizată de sancţiuni masive din partea Occidentului din cauza invaziei militare în Ucraina, Rusia încearcă să îşi dezvolte relaţiile comerciale în Asia, în mod special în China. Beijingul a evitat să condamne agresiunea militară rusă în Ucraina, dar a cerut respectarea suveranităţii statelor. Moscova a intensificat exporturile de gaze în China, în contextul deciziei Uniunii Europene de reducere a dependenţei energetice de Rusia. 
 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici