Rusia trimite echipament în vederea evacuării unor agenţi chimici din Siria

Rusia a trimis miercuri în Siria echipamente în vederea evacuării unor agenţi chimici, în cadrul planului internaţional de distrugere a aresenalului chimic sirian, a declarat ambasadorul rus la Damasc Azamat Kulmuhametov.

102 afișări
Imaginea articolului Rusia trimite echipament în vederea evacuării unor agenţi chimici din Siria

Rusia trimite echipament în vederea evacuării unor agenţi chimici din Siria (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Au început să se efectueze zboruri "destinate aducerii materialului şi echipamentului necesar în cadrul operaţiunii de evacuare a unor arme chimice din Siria", a declarat Kulmuhametov pentru agenţia publică RIA Novosti.

Miercuri "au fost efectuate zece zboruri pe (aeroportul sirian de la) Lattakia, iar (operaţiunile) vor continua", a adăugat el.

Echipamentul rusesc include aproximativ 60 de camioane, vehicule blindate şi cisterne, potrivit unor magini difuzate de postul rus de televiziune NTV.

Agenţii chimici sirieni urmează să fie transportaţi în afara ţării de convoaie monitorizate prin sisteme GPS americane, cu camioane blindate ruseşti, sub supravegherea unor camere chinezeşti, potrivit Organizaţiei pentru Interzicerea Armelor Chimice (OIAC), însărcinată să supervizeze punerea în aplicare a acestui plan internaţional.

Distrugerea arsenalului va avea loc în apele internaţionale, la bordul unei nave aparţinând Marinei americane, MV Cape Ray.

Agenţii chimici cei mai periculoşi urmează să părăsească teritoriul sirian până la 31 ianuarie.

Întregul arsenal sirian urmează să fie distrus până la 30 iunie 2014.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici