Sancţiunile internaţionale împotriva Iranului au adus ţara în pragul recesiunii

Sancţiunile aplicate Iranului din cauza programului său de îmbogăţire a uraniului au paralizat economia ţării, care a înregistrat anul trecut o scădere de 1,4 la sută, din cauza unei prăbuşiri a exporturilor de petrol, conform unui raport al guvernului american publicat marţi.

343 afișări
Imaginea articolului Sancţiunile internaţionale împotriva Iranului au adus ţara în pragul recesiunii

Sancţiunile internaţionale împotriva Iranului au adus ţara în pragul recesiunii (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

"Combinaţia de sancţiuni americane şi internaţionale în domeniile comercial şi financiar a avut un efect negativ asupra economiei iraniene şi a perspectivelor sale viitoare", conchide raportul elaborat de către un organism de audit al Congresului american însărcinat cu controlul asupra conturilor publice (GAO).

Acest studiu apare în în contextul în care marile puteri din cadrul grupului 5+1 (cei cinci membri ai Consiliului de Securitate al ONU - Statele Unite, Franţa, Marea Britanie, Rusia şi China - plus Germania) şi Iranul a purtat marţi, în Kazakhstan, prima zi de negocieri cu privire la programul nuclear iranian. Discuţiile continuă miercuri.

Iranul se află sub incidenţa unor sancţiuni care vizează să determine regimul lui Mahmud Ahmadinejad să renunţe la programul său nuclear. Teheranul refuză să întrerupă activităţile de îmbogăţire a uraniului, dând asigurări că este vorba despre un program nuclear civil.

După o consolidare a sancţiunilor, în urmă cu trei ani, "exporturile de petrol iranian au scăzut cu 18 la sută între 2010 şi 2012 în timp ce cele ale unor state comparabile au crescut cu 50 la sută", notează GAO.

Capacitatea Iranului de a vinde petrol în străinătate a fost redusă puternic, la fel ca şi accesul său la numeroase bănci şi instituţii financiare.

Moneda sa s-a depreciat puternic, crescând inflaţia în ţară până la 27 la sută la sfârşitul lui 2012, potrivit studiului. Rata şomajului ar urma să oscileze între 15 la sută şi 16,6 la sută în următorii ani.

Bazându-se între altele de datele furnizate de Fondul Monetar Internaţional (FMI), GAO subliniază că PIB-ul iranian a scăzut cu 1,4 la sută în 2012 şi citează IHS Global Insight care prevede o nouă contractare de 1,3 la sută în 2013.

Conform IHS Global Insight, adaugă GAO, sancţiunile "vor împinge, fără îndoială, economia iraniană în recesiune".

În faţa pagubelor cauzate, Iranul a implementat sisteme de schimb nonfinanciare, ca de exemplu trocul petrol în schimbul alimentelor, medicamentelor, etc, mai ales cu India, arată raportul. Însă aceasta "nu a compensat complet exporturile reduse" către Europa şi alte state.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici