Şapte activişti Greeanpeace deţinuţi în Rusia au fost eliberaţi pe cauţiune

Justiţia rusă a eliberat pe cauţiune trei activişti Greeanpeace luni şi alţi patru marţi, membri ai echipajului navei Arctic Sunrise abordate în septembrie de autorităţile ruse după o acţiune în Oceanul Arctic împotriva unei platforme petroliere a Gazprom.

60 afișări
Imaginea articolului Şapte activişti Greeanpeace deţinuţi în Rusia au fost eliberaţi pe cauţiune

Şapte activişti Greeanpeace deţinuţi în Rusia au fost eliberaţi pe cauţiune (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

Cetăţenii ruşi Ekaterina Zaspa, Denis Siniakov şi Andrei Allahverdov, brazilianca Ana Paula Alminhana Maciel, neozeelandezul David John Haussmann, argentinianul Miguel Hernan Perez Orzi şi polonezul Tomasz Dziemianczuk, arestaţi în septembrie împreună cu alţi 23 de colegi, vor fi eliberaţi după ce îşi vor plăti cauţiunea, potrivit unor decizii anunţate luni şi marţi.

În schimb, un tribunal din cel de-al doilea oraş al Rusiei a decis să prelungească până la 24 februarie, adică încă trei luni, perioada de arest preventiv a unui alt membru al echipajului Arctic Sunrise, australianul Colin Russell.

ONG-ul a publicat o fotografie cu activista originară din Brazilia, prima dintre activiştii străini eliberată pe cauţiune, în timp ce zâmbea în momentul anunţării deciziei tribunalului.

"Este cea mai bună veste pe care am primit-o în ultimele două luni", a reacţionat Rosangela Maciel, mama tinerei de 31 de ani, într-un comunicat difuzat de Greenpeace.

ONG-ul a anunţat că vrea să dispună încă de marţi de suma necesară pentru eliberarea primilor activişti. Potrivit avocatului fotografului Denis Siniakov, intervievat de postul de radio Ecoul Moscovei, activiştii ale căror audieri au avut loc luni ar putea fi eliberaţi marţi.

Kumi Naidoo, directorul executiv al Greenpeace, a ţinut să sublinieze că acuzaţiile nu au fost anulate.

"Nu avem nicio idee despre condiţiile în care vor trăi prietenii noştri atunci când vor fi eliberaţi, dacă ei se vor afla în arest la domiciliu sau vor avea dreptul să iasă afară", a spus el.

"Însă suntem siguri de faptul că sunt inculpaţi în continuare şi riscă ani de închisoare în cazul în care vor fi condamnaţi pentru delictul pe care nu l-au comis", a continuat el.

Potrivit Greenpeace, Comitetul de anchetă, principalul organ însărcinat cu investigaţii în Rusia, ar dori ca perioada de arest preventiv a unor membri ai echipajului, care expiră la 24 noiembrie, să fie prelungită cu trei luni, în vederea "completării anchetei".

Nava a fost abordată de un comando rus în septembrie, în timpul unei acţiuni în zona rusă a Oceanului Arctic împotriva unei platforme petroliere a gigantului Gazprom.

Cei 30 de membri ai echipajului au fost inculpaţi pentru "piraterie", apoi, la sfârşitul lunii octombrie, pentru "huliganism".

El nu a anunţat cu claritate dacă prima acuzaţie, pasibilă de 15 ani de închisoare, a fost anulată, cea de a doua prevăzând şapte ani.

Arestarea echipajului Arctic Sunrise a provocat un scandal internaţional.

Celebrităţi ca Madonna sau Paul McCartney au făcut apel pentru eliberarea lor, iar acţiunile de protest s-au multiplicat în lume.

Tribunalul internaţional pentru afaceri maritime, cu sediul la Hamburg, în Germania, urmează să facă publică decizia sa în acest caz pe 22 noiembrie. Acest organ judiciar al Naţiunilor Unite, însărcinat cu reglementarea litigiilor maritime, a fost sesizat de Olanda, deoarece Arctic Sunrise naviga sub pavilion olandez.

Rusia a decis să ignore această procedură.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici