Sârbii aleg un nou Parlament, într-un scrutin anticipat

Sârbii au început să voteze duminică într-un scrutin legislativ anticipat, în care conservatorii din cadrul SNS sunt bine plasaţi să obţină o victorie, în urma deschiderii, recent, a negocierilor de aderare cu Uniunea Europeană (UE).

109 afișări
Imaginea articolului Sârbii aleg un nou Parlament, într-un scrutin anticipat

Sârbii aleg un nou Parlament, într-un scrutin anticipat

Aproximativ 6,7 milioane de alegători sunt chemaţi la urne.

"Nu mă aştept la nicio schimbare notabilă. Totul este organizat încă o dată pe spinarea poporului", a declarat un pensionar, Borivoje Mikici, după ce a votat imediat după deschiderea secţiilor de votare, la ora 6.00 GMT (8.00, ora României).

În cazul în care există întrebări, ele vizează avansul pe care-l va obţine faţă de adversari Partidul Sârb al Progresului (SNS), formaţiunea proeuropeană a puternicului vicepremier în exerciţiu Aleksandăr Vucici, care domină coaliţia aflată la putere.

Anterior izolată, din cauza rolului pe care l-a jucat în conflicte care au marcat dezmembrarea sângeroasă a fostei Iugoslavii, Serbia a reuşit să depăşească această imagine.

De la instalarea la putere, în 2012, Guvernul SNS a îmbunătăţit în mod spectaculos relaţiile cu fosta provincie sârbă Kosovo, în care majoritatea albaneză şi-a proclamat independenţa în 2008.

În pofida unei situaţii economice extrem de dificile, SNS este creditat cu 44% din intenţiile de vot, potrivit unor sondaje, reprezentând un scor dublu faţă de cel obţinut în scrutinul din 2012.

Partidul Socialist (SPS), principalul aliat al premierului în exerciţiu Iviţa Dacici, este prezentat pe poziţia a doua, cu 13,9% din intenţiile de vot.

Principala forţă a opoziţiei, Partidul Democratic (DS), s-a prăbuşit la 11%, jumătate din cât a obţinut în 2012, când a pierdut puterea.

În total şase coaliţii şi partide urmează să-şi împartă, potrivit unor sondaje, cele 250 de mandate de parlamentari. Liderul SNS Aleksandăr Vucici, în vârstă de 44 de ani, a declarat că a convocat alegeri anticipate pentru a "obţine susţinerea cea mai puternică posibilă în vederea transformării Serbiei într-un stat european modern".

Secţiile de votare urmează să fie închise la ora 19.00 GMT (21.00, ora României). Primele rezultate sunt aşteptate în noaptea de duminică spre luni.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici