Şase persoane au fost ucise în urma unui raid aerian israelian asupra Fâşiei Gaza

Şase persoane au fost ucise în urma unui raid aerian israelian asupra nordului Fâşiei Gaza, au anunţat surse medicale miercuri, cea de-a doua zi a unei ofensive a Israelului împotriva unor militanţi palestinieni.

122 afișări
Imaginea articolului Şase persoane au fost ucise în urma unui raid aerian israelian asupra Fâşiei Gaza

Şase persoane au fost ucise în urma unui raid aerian israelian asupra Fâşiei Gaza (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

Raidul a vizat o casă din Beit Hanun, în nordul Fâşiei Gaza, a spus pentru AFP purtătorul de cuvânt al serviciilor de urgenţă Ashraf al-Qudra, fără să ofere mai multe precizări.

În total, raidurile aeriene israeliene asupra Fâşiei Gaza s-au soldat cu 23 de morţi, între care un copil în vârstă de opt ani şi doi adolescenţi de cel puţin 20 de ani. Tototdată, forţele israeliene au ucis patru militanţi ai mişcării islamiste palestiniene Hamas care au atacat o bază situată în apropierea Fâşiei Gaza.

Aproximativ o sută de persoane au fost rănite în aceste operaţiuni.

Trei explozii violente au zguduit Ierusalimul, marţi seara, la puţin timp după ce sirenele au răsunat în oraş.

Sirene au răsunat şi în nordul Israelului, la Tel Aviv.

Aripa militară a mişcării islamiste palestiniene Hamas, Brigăzile Ezzedine al-Qassam, a revendicat, marţi seara, tirurile de rachete lansate asupra oraşelor israeliene Ierusalim, Tel Aviv şi Haifa.

"Pentru prima oară, Brigăzile Ezzedine al-Qassam au atacat Haifa cu o rachetă de tip R160, Ierusalimul ocupat cu patru rachete de tip M75 şi (oraşul) Tel-Aviv cu patru rachete de tip M75", au afirmat brigăzile într-un comunicat.

În plus, o explozie a avut loc la Ramat Raziel, la peste zece kilometri sud-vest de Ierusalim. Potrivit poliţiei, explozia nu s-a soldat cu răniţi sau pagube.

Armata israeliană a lansat o vastă ofensivă aeriană împotriva Fâşiei Gaza şi s-a declarat pregătită în faţa unui atac terestru.

Toţi israelienii au devenit "ţinte legitime" după raidurile aeriene israeliene efectuate în Fâşia Gaza, a avertizat Hamas.

Hamas susţine că raidurile israeliene au vizat o casă din Khan Younes, provocând moartea a doi adolescenţi şi a cinci adulţi.

"Masacrarea copiilor în Khan Younes este o crimă de război oribilă; de acum înainte, toţi israelienii au devenit ţinte legitime", a ameninţat Sami Abu Zuhri, un purtător de cuvânt al mişcării Hamas.

În plus, forţele israeliene au ucis, marţi, mai mulţi activişti palestinieni care au încercat să pătrundă înarmaţi în Israel pe cale maritimă pentru a ataca o bază militară, a anunţat pentru AFP o sursă israeliană din domeniul securităţii.

Brigăzile au revendicat această infiltrare, fără să anunţe pierderi în rândurile lor, afirmând doar că au tras "zece rachete Katiuşa" împotriva unei baze în apropiere de Zikim, în sudul Israelului.

Mişcarea islamistă palestiniană Hamas, care deţine controlul asupra Fâşiei Gaza, a tras începând de luni seara zeci de rachete asupra Israelului, care a replicat printr-o vastă ofensivă aeriană împotriva enclavei palestiniene.

Potrivit armatei palestiniene, începând de la miezul nopţii, 50 de rachete au fost lansate din teritoriul palestinian asupra sudului Israelului, în timp ce aviaţia israeliană a luat la ţintă 150 de "poziţii teroriste" din Gaza.

Acest ciclu de violenţe care afectează în prezent Fâşia Gaza este cel mai grav din noiembrie 2012.

"Suntem pregătiţi să purtăm o bătălie împotriva Hamas, care nu se va încheia în câteva zile. Armata îşi va continua ofensiva astfel încât Hamas va plăti un cost foarte mare", a avertizat premierul israelian al Apărării, Moshe Yaalon.

Casa Albă a condamnat, marţi, tirurile de rachete lansate din Fâşia Gaza asupra Israelului, arătându-se îngrijorată pentru civilii din cele două părţi, după atacuri israeliene soldate cu cel puţin 23 morţi în Fâşia Gaza.

"Condamnăm ferm tirurile (...) de rachete împotriva Israelului şi ţintirea deliberată a unor civili de către organizaţiile teroriste din Gaza", a subliniat purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Josh Earnest, în cursul unei conferinţe de presă.

Secretarul general ONU Ban Ki-moon a denunţat la rândul său tirurile de rachete şi a îndemnat cele două tabere la "reţinere".

Preşedintele palestinian Mahmoud Abbas a cerut ca Israelul să pună capăt "imediat" atacului, solicitând comunităţii internaţionale "să intervină pentru a opri escaladarea periculoasă".

Liderul mişcării Hamas în Gaza, Ismail Haniyeh, a făcut apel "la unitate palestiniană pe plan politic şi pe teren".

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici