Scandalul de SPIONAJ SUA-Germania: Barack Obama ştia din 2010 despre interceptarea comunicaţiilor Angelei Merkel. NSA dezminte informaţia

Preşedintele SUA, Barack Obama, a fost informat din anul 2010 că serviciile secrete americane interceptau comunicaţiile cancelarului Angela Merkel, dar nu a oprit operaţiunea, afirmă un oficial de rang înalt din cadrul Agenţiei americane pentru Securitatea Naţională, citat de Bild.

846 afișări
Imaginea articolului Scandalul de SPIONAJ SUA-Germania: Barack Obama ştia din 2010 despre interceptarea comunicaţiilor Angelei Merkel. NSA dezminte informaţia

Preşedintele SUA, Barack Obama (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Potrivit unei surse guvernamentale germane, Barack Obama i-a prezentat scuze Angelei Merkel în timpul conversaţiei de miercuri, preşedintele SUA argumentând că nu ştia de activităţile de interceptare, relatează BBC.

Dar o sursă din cadrul NSA a declarat duminică pentru publicaţia germană Bild că directorul Agenţiei, Keith Alexander, l-a informat personal pe Obama în 2010 despre operaţiunile de interceptare a Angelei Merkel.

"Obama nu a oprit operaţiunea, ci mai degrabă a permis să continue", a declarat oficialul de la NSA.

NSA dezminte că Barack Obama ar fi fost informat privind spionarea Angelei Merkel

NSA, agenţia americană înzestrată cu interceptarea comunicaţiilor, a asigurat că preşedintele american Barack Obama nu a fost informat cu privire la o posibilă spionare a cancelarului german Angela Merkel, dezminţind astfel informaţiile transmise de un jurnal german.

Şeful NSA, generalul Keith "Alexander nu a discutat cu preşedintele Obama în 2010 despre o presupusă operaţiunie de informaţii la adresa cancelarului Merkel şi nu a discutat niciodată despre orice fel de operaţiune în care aceasta ar fi fosr implicată. Informaţiile din presă afirmând contrariul nu sunt adevărate", afirmă într-un comunicat o purtătoare de cuvânt a NSA.

Barack Obama ar fi recunoscut că serviciile secrete americane au interceptat comunicaţiile Angelei Merkel, explicând că nu a ştiut despre această situaţie care ar fi început în 2002, cu trei ani înainte ca Merkel să devină cancelar, afirmă surse citate de publicaţia Der Spiegel.

Biroul cancelarului german a comunicat miercuri că există informaţii că telefonul mobil al Angelei Merkel a fost interceptat de serviciile secrete americane. În acest context, cancelarul german l-a sunat miercuri pe preşedintele SUA, Barack Obama, pentru a cere clarificări. "Cancelarul i-a transmis preşedintelui Obama că, dacă informaţiile se vor confirma, această situaţie este total inacceptabilă", a declarat purtătorul de cuvânt al cancelarului german. Ministrul german de Externe, Guido Westerwelle, a cerut clarificări "totale şi sincere" în legătură cu presupusele activităţi americane de interceptare a telefonului mobil al cancelarului Angela Merkel. "Aşteptăm să se facă lumină, în mod total şi sincer" în acest caz, a declarat Westerwelle, după convocarea ambasadorului american din Berlin.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici