Schimburi de focuri în nordul Macedoniei, la graniţa cu Kosovo, pe fondul tensiunilor interetnice

Schimburi de focuri între poliţie şi membrii unui grup armat au avut loc, sâmbătă, în oraşul macedonean Kumanovo, situat la frontiera cu Kosovo, existând informaţii că cinci persoane au fost ucise.

1487 afișări
Imaginea articolului Schimburi de focuri în nordul Macedoniei, la graniţa cu Kosovo, pe fondul tensiunilor interetnice

Schimburi de focuri în nordul Macedoniei, la graniţa cu Kosovo, pe fondul tensiunilor interetnice

Potrivit agenţiei Reuters, zeci de vehicule ale poliţiei au pătruns sâmbătă dimineaţă în oraşul Kumanovo, în cadrul unei "operaţiuni împotriva unei grupări ilegale".

Numeroase elicoptere survolau zona, iar presa locală a relatat că au avut loc schimburi de focuri cu arme automate. Potrivit unor surse, cinci agenţi de poliţie macedoneni au fost răniţi în confruntări.

"A fost lansată o operaţiune împotriva unui grup ilegal", s-a limitat să transmită Ministerul macedonean de Interne.

Potrivit site-ului cotidianului kosovar Gazeta Express, cinci civili, inclusiv o fetiţă de opt ani - etnici albanezi - ar fi fost ucişi în Kumanovo, localitate situată la 40 de kilometri nord de Skopje, situaţie care generează temeri privind un nou conflict interetnic.

La sfârşitul lunii aprilie, aproximativ 40 de presupuşi membri ai unei grupări de gherilă din Kosovo au pătruns ilegal pe teritoriul Macedoniei, unde au atacat o secţie de poliţie. Atacul a avut loc pe 21 aprilie la o secţie de poliţie din localitatea macedoneană Gosince, situată în apropierea frontierei dintre Macedonia şi Kosovo. Patru agenţi de poliţie au fost sechestraţi, încătuşaţi şi bătuţi de cei 40 de kosovari de etnie albaneză. "Cei 40 de indivizi înarmaţi aveau simboluri ale Armatei de Eliberare din Kosovo (KLA/UCK); vorbeau în albaneză, i-au dezarmat pe agenţii de poliţie şi au spus că vor ţara lor şi că nu acceptă Acordul de la Ohrid. Considerăm că este un atac terorist", comunica Ministerul macedonean de Interne.

Armata macedoneană a fost implicată într-un scurt conflict cu gherilele UCK în anul 2001, încheiat cu Acordul de la Ohrid. Fosta regiune sârbă Kosovo, cu populaţie majoritar albaneză, şi-a proclamat independenţa în februarie 2008, după războiul dintre gherilele albaneze şi armata sârbă din perioada 1998-1999.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici